maandag, december 11, 2017

Vele hemels boven de zevende - Jan Matthys

Vele hemels boven de zevende op IMDb (7,1)
Indringende film. Niet per se een heel goede film (daarvoor vond ik het acteerwerk niet outstanding genoeg) maar het verhaal komt luid en duidelijk over. Niemand is gelukkig, zo lijkt het, en daardoor is men al sneller tevreden met wat men heeft. Onder dat motto leeft de familie die we hier doorgelicht zien.
Hoofdpersoon Eva is een jonge vrouw, wie het maar niet lukt om de liefde te vinden. Ze is communicatief genoeg, heeft gestudeerd en kan op zich de dingen goed onder woorden brengen. Zolang het een ander betreft. Als het over haarzelf gaat, wordt ze nederig en onderdanig. Ze twijfelt veel, hetgeen haar veel en vaak wordt ingewreven door haar dominante moeder. De moeder lijkt sowieso de spil in het ongeluk : Eva's zus heeft heel wat met moeder te verhapstukken, Eva's vader bewaart een groot geheim en drinkt daarover zijn ongeluk weg.
Voor haar zus is Eva een grote steun, ze is duidelijk en sturend in haar gesprekken. Want waar Eva maar geen liefje vindt, worstelt haar zus er met twee. De succesvolle dokter die haar man is, is nummer een. Maar de losgeslagen kunstenaar die ze ontmoet en waar ze als een blok voor valt, is nummer twee.
Niemand krijgt de boel op de rit en als bij een verjaardagsdiner a la Festen de pijn van iedereen eindelijk naar buiten komt, neemt ieder van hen daarop zijn besluiten. En soms heel radicale. Zoals Eva.

Met : Brit van Hoof, Nel Catrysse, Koen De Graeve, Viviane de Muynck


Geen opmerkingen:

Lucky - John Carroll Lynch

Lucky op IMDb (7,3) Lucky op Moviemeter (3,52)   Lekker kleine film. Niet alleen in de zin van tijdsduur (85 minuten maar, hetgeen al een pa...