woensdag, december 20, 2017

Patriots Day - Peter Berg

Patriots Day op IMDb (7,4)
Meer een test om te kijken wat er allemaal nog van de beelden van destijds was blijven hangen, bekeek ik deze film. Doorgaans weet je bij titels als deze wat je krijgt: stukkie bad guys-gedrag, een persoonlijk verhaal van de uiteindelijke held en een enorme hoeveelheid nationalisme en moralisme.
Dat kwam ook wel ongeveer uit.
De 2013-editie van the Boston Marathon kende een gruwelijke afloop. Op een zonnige en feestelijke dag explodeerden meerdere bommen tussen het publiek dat de finishende sporters stond toe te juichen. De bommen waren geplaatst door twee mannen van Tsjetsjeense afkomst , die hier overigens zeer nadrukkelijk als individueel opererend worden afgebeeld, er zijn geen links naar internationale terreurnetwerken.
Politieagent Tommy Saunders (Mark Wahlberg) is op de weg terug van een schorsing van drankmisbruik en moet in het kader van dat herstel een dagje optreden als veredelde parkeerwacht. Hij staat precies tegenover de plek waar de bommen afgaan en handelt direct. Samen met zijn collega's helpen ze de slachtoffers, stellen ze bewijsmateriaal veilig en kijken ze of ze erger kunnen voorkomen. De hogere diensten komen erbij (FBI en mogelijk zelfs de CIA) , het onderzoek start. Saunders is de rechercheurs goed van dienst door zijn fotografische kennis van de straat waar het allemaal gebeurde. Zo brengt hij ze via beveiligingscamera's al snel op het spoor van de beide daders. Die proberen de stad nog uit te komen als hun beeltenissen eenmaal in de media verschijnen, maar ze komen niet ver. Een felle klopjacht, een set explosies en kille moorden verder zien we de ene dader sneuvelen en de andere opgepakt worden. Het recherchewerk achteraf is niet heel moeilijk: het hoe-en-waarom van de daders ligt er duimendik bovenop. Belangrijker is de weg naar herstel van vertrouwen bij de Bostonian bevolking.

Met : Mark Wahlberg, Kevin Bacon, John Goodman ,   J.K. Simmons

Geen opmerkingen: