zaterdag, februari 17, 2018

Miles Ahead - Don Cheadle

Miles Ahead op IMDb (6,4)
Muzikant, acteur, regisseur. En fan. Het is niet zo moeilijk te raden waarom Don Cheadle tot het besluit kwam om een biopic te maken over de fameuze (volgens sommigen ongeëvenaarde) trompettist Miles Davis te maken. Toegegeven, hij laat aardig wat onprettige kanten van het karakter van de muzikant zien maar verder schiet hij aardig door in het roemen en eren.

De film belicht één specifiek deel van de carrière van Davis: het stuk waarin hij de beroemdheid even niet meer aan kan, het spelen moe is en eigenlijk aangeeft dat alles hem afleidt van het ene ding waar het eigenlijk om gaat: muziek maken.
Zijn platenmaatschappij is wanhopig, de man staat onder een duur contract en er komt maar niets om op de markt te brengen. Davis maakt wel muziek, maar voor zichzelf. In zijn eigen studiootje zet hij werken op tape die zijn gemoedstoestand perfect weer geven. Melancholisch, droevig, bij vlagen indringend, maar altijd typisch Miles.
Alles verandert als er een rommelige journalist zijn leven komt binnen donderen. Onder valse voorwendselen babbelt hij zich naar binnen, hij is geschokt door de gemoedstoestand waarin hij Mr. Toeter aantreft. Na enig getouwtrek gaan de mannen het gesprek aan en komt de journalist achter het bestaan van de tape. Door een onhandigheid laat hij per ongeluk de mogelijkheid open dat de platenmaatschappij er ook achter komt. Het stalken begint, het lastig vallen wordt sterker. Dit alles ontaardt in ruzies en uiteindelijk in diefstal van de tape. Davis is furieus en gaat verhaal halen. Gewapend en wel. Onder de coke , dat ook nog. Het leven loopt uit de hand.

Met : Don Cheadle, Ewan McGregor , Emayatzy Corinealdi , Michael Stuhlbarg

Geen opmerkingen: