zaterdag, februari 17, 2018

The Florida Project - Sean Baker

The Florida Project op IMDb (7,7)
De roem is de film al aardig vooruitgesneld, talk of the movietown van dit moment. Logisch overigens, want de film is dynamisch en ontwapenend. Wat mij betreft wordt de hele gimmick iets te lang doorgevoerd, maar ik snap zeker dat velen hierin een contemporaine film zien, een tijdgeest-beeld. De film geeft een schokkend beeld van een specifieke onderklasse van Amerika.Hij moest gemaakt worden, al was het maar om vast te leggen welke dagelijkse struggle een deel van de mensheid voert om te overleven.

Moonee is zes jaar oud en zit zwaar in de shit. Ze ervaart het zelf overigens niet zo: het leven op een motelkamertje naast een avonturenpark met een werkloze, bedelende, zichzelf prostituerende en joints rokende moeder is voor haar helemaal zo slecht nog niet. Ze speelt de hele dag, samen met haar beste vriendje Scooty en met nieuwkomer Jancey.
Dat spelen, dat moet u in dit geval letterlijk nemen: alles is voor Moonee een spel, of het nu om het bedelen om eten bij het fastfoodrestaurant of de ijswinkel gaat, of dat ze door de leegstaande afbraakpanden loopt , panden sloopt en in de fik steekt, volwassenen een grote muil geeft of het hele park zonder stroom zet. Moonie is onschuldig, ontwapenend en vrolijk. Maar ondertussen.
Ze heeft mazzel dat parkbeheerder Bobby (een fantastische rol van Willem Dafoe) af en toe een oogje dichtknijpt anders waren zij en haar moeder allang van het park verwijdert.
Moeder heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en wordt op een gegeven moment verlinkt door medebewoners: vanwege haar hoererende activiteiten wordt de kinderbescherming op haar afgestuurd. En dat gaat hartverscheurend. Moonee's onbekommerde bestaan komt in gevaar.

Zelf vond ik dat die omwenteling te laat in de film komt, op een gegeven moment wist ik het allemaal wel: dat olijke etterbakje is tot alles in staat en komt overal mee weg. De film werd er wat mij betreft naargeestig en uitzichtloos door. Ik betwijfel of dat de bedoeling van de regisseur is geweest. Maar het spel, dat is waarlijk fascinerend. En met dat spel bedoel ik het acteerwerk.

Met : Brooklyn Prince, Bria Vinaite , Willem Dafoe

Geen opmerkingen: