zondag, februari 04, 2018

I, Tonya - Craig Gillespie

I, Tonya op IMDb (7,7)
Bizar verhaal. Des te meer omdat het gewoon zo gebeurd is. Althans: dat het op die waarheden is gebaseerd. Breed uitgemeten in de media destijds, iedereen kon mee"genieten" van het schokkende sportschandaal. En in deze film krijg je opnieuw de kans om mee te worden gezogen in de storm die het destijds veroorzaakte.

Tonya is trailertrash. Een typisch kansarm plattelandsmeisje uit een wankel gezin. Een uitermate afstandelijke moeder, die denkt dat ze met haar harde opvoeding haar dochter weerbaar maakt. Omdat het de enige kans op overleven is, de kans op een ander leven dan zij zelf leidt. Mede daarom wordt de piepjonge Tonya al opgedrongen aan de plaatselijke trainster van de kunstschaatsbaan. Eigenlijk is ze nog veel te jong, maar al snel wint ze wedstrijden en stoot ze op in de vaart der volkeren. Niet dat het voor de opvoeding wat uitmaakt, die is en blijft hardvochtig.
Wanneer ze haar eerste vriendje ontmoet, vergroot alles zich nog een keer uit. Moeder vindt haar dochter ondankbaar en vindt ze vlucht in de handen van iemand die in haar ogen geen goed kan doen. Op sommige punten klopt dat overigens, want Jeff heeft nogal losse handjes.
Het levenspad van Tonya is dus hard en bonkig, maar ondanks al die tegenslag slaagt ze er in door te dringen tot de internationale top van het kunstrijden. De meeste juryleden vinden haar uitstraling te plat voor het kitscherige wereldje, maar ze kunnen er niet omheen dat Tonya haar figuren uitstekend beheerst, vaak beter dan de anderen.
Haar concurrente om de titel, Nancy Kerrigan, kan er weinig aan doen dat ze steeds net betere cijfers krijgt dan Tonya. Maar wij begrijpen dan allang al dat het kwaad bloed zet bij de geboren verliezer. Ze moet en zal zich bewijzen. Haar motivatie stijgt tot Olympische hoogten.

Fantastische acteerprestaties, heerlijke muziek : prima film.

Met: Margot Robbie , Allison Janney, Sebastian Stan

Geen opmerkingen: