zondag, september 16, 2018

The Lost City of Z - James Gray

The Lost City Of Z op IMDb (6,6)
Mosquito Coast- achtig verhaal, maar dan gebaseerd op ware gebeurtenissen. En het kan geen kwaad het genre "avonturenfilm" weer eens aan een kijkbeurt te onderwerpen, nietwaar?

Begin vorige eeuw, Ierland. De ambitieuze luitenant Percy Fawcett is door de Engelse overheid gestationeerd in Cork en doet zijn dingetje. Hij wil echter verder , hij ruikt zijn kansen om toch nog eenmaal een grote stap te maken. Wanneer hij naar Engeland teruggeroepen wordt, krijgt hij een bijzonder aanbod: vanwege zijn opleiding als cartograaf wordt hem een reis naar de binnenlanden van Zuid-Amerika aangeboden om aldaar de loop van een rivier vast te leggen. De Britten vermoeden dat daar in Bolivia veel handel ligt, de grondstoffen en mineralen liggen voor het oprapen.
Percy hapt toe, laat vrouw en kind achter in Engeland en gaat met een kleine club naar Bolivia. Hij raakt al snel in de ban van het fascinerende "Amazonia" en leert al snel contact maken met de inlanders. Niet alle inheemsen zijn de vreemdelingen gunstig gezind, Fawcett krijgt dan ook niet de hele groep heelhuids thuis. Maar hij vindt de bron van de rivier , missie geslaagd en hij wordt als een held onthaald bij thuiskomst.
Echter: tijdens die periode in het woud troffen hem enkele dingen die hem sterken in de gedachte dat er veel méér moet zijn daar: er is sprake van onontdekte steden en volken. De gedachten krijgen voor hem iets magisch, hij is vastbesloten om die stad ( die hij voor het gemak maar even "Z" noemt) te ontdekken. Een tweede expeditie brengt hem een stuk verder, maar door tegenwerking van een van zijn medereizigers komt hij niet tot de kern. Het mislukken van die expeditie wordt hem aangerekend en Fawcett raakt gefrustreerd. Als de eerste wereldoorlog aanbreekt, raken alle gedachten aan de ontdekkingsreizen op de achtergrond. Hij raakt gewond, maar overleeft. En ontdekt iets veel belangrijkers: zijn zoon, die hem altijd verweten heeft teveel weg te zijn van het gezin, ziet nu in dat zijn vader steeds het goede heeft willen doen. Hij sterkt zijn vader in de gedachte dat hij zijn dromen moet najagen. Fawcett zal er nog een keer heen moeten en zijn zoon - inmiddels opgegroeid tot krachtige jongeman- wil met hem mee. Hij wil helpen zijn vader's droom te realiseren. Een hachelijk, doch noodzakelijk avontuur.

Met : Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller

Geen opmerkingen: