zaterdag, september 15, 2018

La Prière - Cedric Kahn

La Prière op IMDb (7,0)
Lastige film, het wordt de kijker niet makkelijk gemaakt. Er wordt uithoudingsvermogen gevraagd, langgerekte scenes met complete gebedsteksten en psalmeninhoud. Het heeft een doel , maar dat moet je wel willen zien.

Thomas is stevig drugsverslaafd. Ondanks zijn jeugdige leeftijd en zijn sterke gestel begrijpt hij bij een volgende bijna-overdosis dat het zo niet langer kan. Hij wordt verbannen, vanuit Bretagne wordt hij overgebracht naar de andere kant van Frankrijk. In de buurt van Grenoble komt hij, middenin het ruige gebergte, terecht bij een klooster. Hij mag er afkicken van zijn verslavingen, hij is niet de enige daar. Maar er staat wel wat tegenover : naast zware fysieke arbeid moet er ook iets anders geleverd worden. De jongens krijgen een drillcursus "katholiek knulletje'. Dagelijks vele gebeden, dagelijks groepsgewijs zingen, eer en dank betuigen aan de lieve heer die het ze mogelijk maakt om het leven weer van zonniger zijden te zien.
U snapt: Thomas is weerbarstig. Loopt na een paar dagen weg maar beseft dat daarmee ook gelijk de veiligheid om hem heen wegvalt. Met hangende pootjes terug dus en dan toch maar dat indoctrinerende programma volgen. En maar hopen op een moment van inkeer.

Het lastige voor de kijker zit hem erin dat je natuurlijk begrijpt dat het goed is dat die jochies van het spul af moeten, dat ze verleidingen moeten leren weerstaan. Groepsdruk doet daarbij heel veel, het grenst bij vlagen aan marteling om te zien hoe zeer er gebedeld wordt om getuigenissen, dankzeggingen en vele vele sorry's. Dat is de ene kant van het verhaal, de andere is dat deze jongeren natuurlijk van de ene verslaving aan de andere geholpen worden. Weliswaar is deze minder desastreus voor lichaam, gezondheid en maatschappij, maar het is maar de vraag of het gezond is om zo verplicht nederig en volgzaam te moeten zijn. Mij lukte dat als kijker moeilijk en ik ben blij dat getoond wordt hoezeer Thomas daar ook mee worstelt. Het leven kent vele verleidingen.

Met : Anthony Bajon , Damien Chapelle , Louise Grinberg., Hanna Schygulla

Geen opmerkingen: