zaterdag, september 01, 2018

Billy Lynn's Long Halftime Walk - Ang Lee

Billy Lynn's Long Halftime Walk op IMDb
En dan ben je terug uit Irak (heelhuids). En dan word je vereerd en toegejuicht, je krijgt een heldenontvangst. Vooral jij. Omdat jij uitzonderlijke moed hebt getoond en het rechtstreekse gevecht met de vijand bent aangegaan om het leven van je commandant te kunnen redden. En je krijgt ontvangsten in stadions, op tv-zenders. Iedereen weet wie je bent en wat je gedaan hebt. En dan?

Bily Lynn worstelt. Hij was al niet het prototype fanatieke soldaat, hij is meer van het overzicht. Precies dat hield hem daar overeind, precies dat gaf hem de scherpte om zijn levensgevaarlijke actie uit te voeren aan de frontlinie.
Billy is verscheurd. Zijn familie koestert hem aan de borst, zijn kritische zus vraagt hem of het nu eens klaar is met die oorlog. Zij heeft een heel andere kijk op de nationalistische daden van de VS in Irak. "Waar zijn die chemische wapens dan? Voel je jezelf nou echt een held? ". Het andere deel van het land wil dat Billy trots is op wat ie gedaan heeft, sterker nog: ze willen dat ie teruggaat en zijn karwei afmaakt. Alles voor de eer van die onnavolgbaar grote natie die USA heet. Voor de army, voor de vlag, dat werk.
Billy weet het niet. Gelaten ondergaat hij de feestelijkheden, met schampere blik kijkt hij naar de ronkende verhalen van managers die zijn verhaal en dat van zijn compagnie willen laten verfilmen. Billy weet het niet. Hij gaat net zo lief een keer achter een meisje aan, sterven als een maagd lijkt hem zonde. Hij is net zo lief bij zijn geweldige zus, die achteraf de grote reden blijkt waarom hij voor het leger koos. Maar ook ziet hij dat hij niet zijn groep in de steek kan laten, ook als dat wat simpeler jongens zijn dan hij. Juist omdat het wat simpeler jongens zijn dan hij.

Als kijker maak je Billy's duels mee. Zowel die in zijn hoofd als die aan het front. Zegt u het maar: wat moet je zo'n jongen nou adviseren?
Het maakt dit een andere oorlogsfilm dan menig oorlogsfilm die ik zag. Niet heel verkeerd.

Met : Joe Alwyn, Vin Diesel, Kristen Stewart , Steve Martin

Geen opmerkingen: