dinsdag, september 25, 2018

The Children Act- Richard Eyre

The Children Act op IMDb (6,6)
De film gaat alle kanten op, maar beklijft uiteindelijk goed. Er waren momenten dat ik in de zaal zat te kijken naar een potsierlijk verhaal, er waren momenten dat ik de hooggerechtshof-rechter een bitch vond en er waren momenten dat ik medelijden met haar had. Emoties schieten heen en weer bij het kijken naar dit verhaal, dat desondanks wel een bepaalde vorm van herkenbare inzichten geeft. Je kunt je voorstellen onder welke immense druk de rechtspraak staat wanneer ze uitspraak moet doen in medisch-ethische kwesties. Daar zijn altijd evenveel voors als tegens bij te verzinnen, en jij moet dan de hamer slaan zodat het besluit één kant op valt.

"Mrs. Justice" Fiona May is zo'n opperrechter en ze is steengoed. De belangrijkste zaken van het land vallen bijna automatisch naar haar toe, maar ze weet vooringenomenheid te voorkomen en is voor alle partijen even streng. Maar, komt ie, rechtvaardig.
Ogenschijnlijk lijkt die stressvolle situatie haar in de rechtbank beter af te gaan dan thuis. Ze verloor het contact met haar man, sluit zich 's avonds op in haar werk door alle komende zaken voor te bereiden. Voor het recht natuurlijk goed, maar echtgenoot Jack zit er maar mee. Die heeft feitelijk geen partner meer, een goed gesprek is er al tijden niet meer geweest, laat staan een fijn potje seks.
Hij geeft alle signalen af dat dit hem teveel wordt, maar Mrs Justice doet er niets mee. Ze eist begrip voor haar werkdruk, er moeten serieuze dingen worden gedaan. Accident waiting to happen, nietwaar?
Pas als rechter May in een zaak moet beslissen over leven en dood van een nog net niet volwassen jehovah-jongen kantelt er bij haar iets. Ze gaat op zoek naar haar menselijke kanten , hetgeen goed is voor de zaak, maar niet voor de verdere ontwikkelingen. Ineens zit ze middenin een spinnenweb van belangen en gevoelens.

Sterk gespeeld door het echtpaar, daarentegen was voor mij de rol van de jongeman af en toe te hinderlijk. Al met al wel een film waarin je je kunt verliezen, want het gaat veel over "de moraal".

Met : Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead

Geen opmerkingen: