vrijdag, februari 08, 2019

Blaze - Ethan Hawke

Blaze op IMDb (6,8)
Er zijn avonden dat mijn twee grootste hobby's samenkomen. Er bestaat muziek over film, er is filmmuziek, er zijn films over muziek en gisteren beleefde ik zelfs film én muziek. Deze film hadden we oorspronkelijk niet eens in onze lokale planning staan (het aanbod is simpelweg te groot op dit moment én we zitten in de aanloop naar de oscars) maar toen we hoorden van de mogelijkheid om de avond muzikaal te laten inleiden door Tim Knol en Djurre de Haan grepen we onze kans.
Voorafgaand aan de  film brachten deze innemende muzikanten een 3 kwartier-set met liedjes van en over Blaze Foley en diens grote vriend Townes van Zandt. Op ontspannen wijze aan elkaar gepraat, veel humor en oioioi wat een mooie liedjes. Die hadden we alvast in tha pocket en dan moest de film nog beginnen.

Die film zal geen prijzen pakken maar geeft wel een indringend beeld van het tragische leven van een enorm muzikaal talent. Blaze Foley reeg de teksten en de liedjes aaneen en haalde werkelijk overal zijn inspiratie uit. Echter: zijn gebrek aan ruggengraat bracht hem steeds in troebel water, een situatie waar hij uiteindelijk niet meer uit kwam. Drank en drugs kostten hem de relatie met zijn muze, maar kostte hem ook diverse contracten met platenmaatschappijen die echt wel de briljant herkenden die voor hen stond. De film is grotendeels gebouwd rondom 's mans allerlaatste concert, wat hij - ondanks forse ruzies met publiek en uitbater -nog wel tot een einde weet te brengen maar waarvan hij de afterparty niet weet te overleven.

De gehele film is zwanger van dit onheil en dat bepaalt grotendeels de perceptie. Niet iedereen zal ertegen kunnen en het misschien zelfs een naargeestige en langdradige film vinden. Zelf probeer ik daar doorheen te kijken en iets te herkennen van het beeld van de gekwelde kunstenaar. Een romantische kunstenaar die tegelijkertijd een ongevoelige klootzak is. Of zo.


Met : Ben Dickey, Alia Shawkat , Charlie Sexton
    

Geen opmerkingen: