zaterdag, februari 09, 2019

Trance - Danny Boyle

Trance op IMDb (6,9)
Een oudje al, maar deze Danny Boyle had ik nog niet gezien. Via de Film1-kanalen alsnog opgepakt.

Warrige film, althans voor mij. Het is het type verhaal waar ik altijd enigszins fronsend naar luister: door te spelen met droom- en werkelijkheidssituaties vraagt de regisseur van je of je het nog wel volgt. Of het nog wel is wat het is, daar waar je naar zit te kijken. Het geeft de regisseur legio mogelijkheden, maar de kijker moet ploeteren om de lijn van het verhaal vast te houden. Ik vind daar wat van.

In dit verhaal draait het allemaal om een hypnotherapeut. Zij krijgt een klant binnen die - wat zij niet weet - door een criminele bende bij haar is binnengebracht. Hij was namelijk hun "man inside" tijdens een kunstroof bij een veilinghuis, maar hij heeft daarbij een dermate forse klap opgelopen dat geheugenverlies hem hindert zijn medeplichtigheid goed uit te voeren. Daar moet deze slimme dame dus verandering in brengen.
Al snel leren we dat zij een verleden met een gewelddadige man achter zich probeert te laten, al snel zien we dat zij feilloos doorheeft wat voor type er tegenover haar zit. Er zit voor haar ook wat in het vat , denkt ze, en ze gooit het op een akkoordje met de criminelen.
Ze onderwerpt niet alleen haar klant, maar de hele groep aan hypnose en krijgt daardoor steeds meer vat op dit clubje geldbeluste mannen. "Waar is het schilderij? " is de grote vraag, maar langzamerhand vragen wij ons af wie welke rol heeft gespeeld.


Met : James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel

Geen opmerkingen: