maandag, juni 15, 2020

La Verité (aka The Truth) - Hirokazu Koreeda


La Verité op IMDb (6,4)

Het knettert niet , het spettert niet. Voor mijn gevoel had er veel meer in deze film gezeten dan er nu uitkomt. Een clash der giganten, tussen twee Franse topactrices, blijft uit. Het kabbelt te veel (naar mijn vrouw toe omschreef ik de film als "lauw" en zij bevestigde dat). Jammer , want ik heb zowel Catherine Deneuve als Juliette Binoche tamelijk hoog zitten.

Fabienne is een actrice op leeftijd. Studeren op teksten begint haar steeds zwaarder te vallen, hier en daar vergeet ze eens wat. Ze vaart volkomen op haar routine en is daar ook tamelijk arrogant over.
Ze heeft net een boek geschreven waarin ze haar memoires deelt en ter gelegenheid daarvan komt haar dochter met gezin over uit de Verenigde Staten. Dochter is scriptschrijver, haar man een matig succesvol acteur en dan is er nog het schattige dochtertje Charlotte, dat haar oma al weer veel te lang niet gezien heeft. Daar is een reden voor, zo blijkt.
Er wringt iets tussen moeder en dochter, er is in het verleden veel misgegaan bij de opvoeding. Te veel en te vaak bleek moeder zich te hebben gericht op haar carrière. Dat is nog maar punt één, maar dat ze in haar memoires doet alsof zij de ideale schoolpleinmoeder is geweest met alle zorg en aandacht voor haar dochter steekt. Dochter Lumir confronteert haar moeder met alle geplakte post-it's die ze bij het doorwerken van het boek heeft geplaatst.
Moeder komt er niet goed vanaf, ook niet in de filmscenes die we te zien krijgen van de opnames waar ze nu mee bezig is. Ze is arrogant, ze is jaloers op de stijgende carrière van haar tegenspelers en ze blijkt niet altijd eerlijk aan haar succesrollen te zijn gekomen. Moeder, kortom, was een manipulatieve vrouw die het woord "excuses" niet in haar vocabulaire heeft zitten. Dochterlief confronteert haar met de waarheid waardoor ze een keuze zal moeten maken: alles en iedereen om zich heen verliezen? Of toch eindelijk een keer dat arrogante masker af?

Met : Catherine Deneuve, Juliette Binoche , Ethan Hawke


Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...