woensdag, juni 10, 2020

The Forgiven - Roland Joffe

The Forgiven op IMDb (5,9)
Natuurlijk heb ik een zwak voor Forest Whitaker. Uitstraling van een goeie lobbes, maar daaronder een fors knapperend vuur. Gisteren voegde ik daar weer een bevestiging aan toe (en pinkte ik zelfs ergens even een traantje weg).
Opnieuw kruipt Whitaker in de huid van een historische Afrikaanse figuur. Ditmaal in die van een goed mens, zo meld ik er maar bij. Hij neemt de rol op zich van de beroemde Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu. We stappen in nog ver voordat Tutu Nobelprijswinnaar werd, het is halverwege jaren 90.
Nelson Mandela is bij de eerste vrije verkiezingen benoemd tot president en begint met de herinrichting van zijn land. Een van de beste instrumenten die hij vindt om de aan alle kanten gevoelde pijn te stillen, is het inrichten van de TRC. Die staat voor Truth & Reconciliation Comittee, wat bij ons onder de naam Waarheidscommissie bekend werd. Deze commissie moet de gebeurtenissen tijdens de Apartheid gaan ontleden , het doel is echter niet het strafbaar stellen van het gebeurde maar het zoeken naar begrip en vooral vergeving. Waarom deed iedereen wat hij deed? Waarom waren aan weerszijden de inzichten zo beperkt?
Tutu wordt benoemd tot voorzitter van die commissie en dat blijkt een goede keuze. De bisschop is immers niet louter van zijn eigen gelijk overtuigd, hij durft ook te twijfelen en durft te bewegen in de richting van de tegenpartij . Dat opent deuren, waarbij Tutu moet proberen om de deur van kier tot wagenwijd open te krijgen.
Hij bezoekt Piet Blomfeld , een van de radicale AWB'ers (de onverbloemd racistische organisatie van hitser Eugene Terreblanche). Blomfeld zit vast in de beruchte Pollsmoor-gevangenis en heeft helemaal geen behoefte aan vergeving en begrip. Hij blijft volledig overtuigd van de juistheid van zijn daden, hij heeft van het moorden genoten en ziet geen reden daar afstand van te doen.
De gesprekken met Tutu verlopen dan ook stroef, er vallen harde verwijten. Toch ontstaat er aan weerszijden van de tafel twijfel en dat is precies wat er nodig is om de stelligheden aan het wankelen te brengen. "Ieder zijn waarheid" , het is een groot goed in onze samenleving, maar in dit specifieke geval heeft het geloond om die waarheden met elkaar te vermengen.

Met : Forest Whitaker , Eric Bana

Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...