vrijdag, september 11, 2020

Redbad - Roel Reiné


Redbad op IMDb (5,4) 

Ik ben niet vies van een potje geschiedenis, noch van historisch drama. Daarom heb ik tóch deze film aangezet, ondanks slechte kritieken. Welnu: historisch verantwoord is zo ongeveer het enige wat deze film is. De figuur heeft bestaan, de strijd is er geweest en de vorming van volken en steden is langs deze lijnen gelopen. Maar dan zijn we er ook wel. Geen moment voel je je in de spanningen getrokken, het maakt je eigenlijk niet uit wie welke slag wint want geen van de figuren wekt sympathie. Het is gewoon slecht. Jammer. Maar het is. 

8e eeuw, in het nootden van de lage landen. Redbad is de zoon van een Friese koning, wiens volk onder druk van de omgeving leeft. Aan de ene kant de knokkende Franken , aan de andere kant de kruistochten van katholieke avonturiers. De Friezen zijn heidenen en aanbidden de Noorse en Germaanse mythologie, daar willen Willibrordus en Bonifatius wat aan doen. Redbad's vader wordt vermoord door christen-milities en gek genoeg werkt dat tegen Redbad. Zijn stam gelooft dat hij ongeluk brengt, hij wordt aan de goden geofferd en vastgebonden op een vlot de zee op geduwd.
Maar hij overleeft, komt bij Deense stammen terecht en krijgt daar respectievelijk onderdak, werk , een vrouw en een kind. Die vrouw is de dochter van de plaatselijke stamleider , waardoor deze zich verplicht aan de strijd die Redbad in zijn thuisfront te voeren heeft. Niet alleen moet hij het vertrouwen van zijn eigen volk terugwinnen, hij moet ook aan de Franken én de christenen laten zien dat Friezen zich niet laten onderwerpen. Hierna : wapengekletter.



Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...