zondag, september 13, 2020

Gli anni più belli (aka The Best Years) - Gabriele Muccino


Gli anni piu belli op IMDb (5,9) 

Immer boeiend, vind ik, die films over langjarige vriendschappen. Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik bepaalde vrienden al makkelijk veertig jaar met me mee draag en dat ik andere vriendengroepen in latere tijd heb ontwikkeld. Vriendschappen moet je onderhouden. Net als in de film staan vriendschappen af en toe onder druk, net als in de film moet je een en ander van elkaar slikken om aan het eind elkaar de armen weer om de schouders te kunnen slaan. De film van gister stond ook in dit teken: onze Italië-vakantiegroep zorgt al jaren voor elkaar en voor fijne avondjes, gisteren huurden we een filmzaal af voor ons privéfeestje. 

Gli anni più belli : de beste jaren. De film volgt drie vrienden die elkaar vanaf de toevallige ontmoeting op puberleeftijd altijd zijn blijven volgen en steunen. Maar ook: die elkaar in die jaren met de voorhoofden tegen elkaar aantrof, die schreeuwend en ruziënd de vriendschap opzegde om pas enkele jaren later weer eens met elkaar in gesprek te gaan. Het elastiek dient ver te worden uitgerekt, de vriendschapsbanden zijn elastisch maar niet onmetelijk. De drie vrienden hebben een verschillend karakter: Giulio is de ambitieuze en intelligente jongen die vast van plan is zijn armoedige komaf achter zich te laten. Riccardo is de creatieve en slonzige losbol die in alle sloten tegelijk loopt. Paolo is de kalme, de belezene, die door zijn ingetogen houding vaak aan alle kanten gepasseerd wordt. Ze toeren in de gezamenlijk aangeschafte auto, ze feesten met zijn vieren als Paolo de jonge en frisse Gemma ontmoet: die vierde pion zorgt niet voor verwijdering van elkaar, nee, Gemma wordt gewoon meegenomen in de jongensactiviteiten die ze toch al doen. 
Na de onbezorgde tienerjaren wordt het anders: er moet gewerkt worden, geld verdiend. Er komen gezinnen, relaties gaan aan en uit. Allemaal net echt, maar de vriendschap keert steeds terug. Totdat Giulio plots een verhouding krijgt met Gemma, die meer avontuur zoekt dan de kalme Paolo haar kan bieden. Uiteraard zorgt deze ongelukkige driehoeksverhouding voor spanning tussen de mannen: in plaats van een welkome aanvulling is Gemma de stoorzender geworden die hun rotsvaste vriendschapsbanden aan een test onderwerpt. Wie gaat er buigen, wie blijft koppig, wint het persoonlijk geluk of wint de vriendschap? Mooie jaren, beste jaren. 

Met : Pierfrancesco Favino,   Micaela Ramazotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria , Alma Noce


Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...