dinsdag, november 21, 2023

Das Lehrerzimmer (aka The Teacher's lounge) - Ilker Catak

Das Lehrerzimmer op IMDb (7,6)
 Das Lehrerzimmer op Moviemeter (3,40)

Mijn vrouw had enkele bedenkingen over de uitwerking maar ik ben wel overtuigd: de Duitse inzending voor de Oscar zou wat mij betreft een kanshebber zijn. Sterke film met een aantal opmerkelijke keuzes van zowel de regisseur als de hoofdrolspeelster. Boeit van begin tot eind. 

Ze pakt het gedegen aan, die Carla Nowak. Met een aantal ouderwetse trucjes probeert ze haar leerlingen geïnteresseerd te houden voor het lastige wiskundevak. Ze is vastberaden en boordevol goede bedoelingen, iets wat haar collega's in de lerarenkamer enigszins aarzelend proberen te accepteren. 
Haar betrokkenheid bij de leerlingen wordt getest op het moment dat er een melding komt van diefstal op school, een jongen uit haar klas wordt verdacht en op een nogal indringende manier bij het schoolbestuur op het matje wordt geroepen. De jongen blijkt onschuldig maar de toon is gezet: de klas staat op scherp, het lerarenteam dito en deze geest gaat niet zomaar terug in de fles.
Wat daarbij niet helpt, is dat Carla een collega de spaarpot naast de koffiemachine ondersteboven ziet houden. Het geeft haar een andere kijk op haar team, deze trigger zet haar aan tot een behoorlijk foute stap: ze laat haar jasje met portemonnee hangen in de lerarenkamer, maar zet daarbij wel de camera van haar laptop aan.
Dat laatste is not done maar wat ze erop ziet, is dat evenmin. Ze stapt ermee naar de directeur, hetgeen verstrekkende gevolgen heeft. Voor iedereen in het schoolgebouw.

Heel knap hoe hoofdrolspeelter Leonie Benesch beurtelings irritant en sympathiek overkomt: als kijker snap je haar overwegingen maar je zou haar er tegelijkertijd voor willen behoeden.

FIN - song : Royal Philharmonic Orchestra- Overture to A midsummer night's dream

Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...