vrijdag, november 03, 2023

Bright Star - Jane Campion

Bright Star op IMDb (6,9)
 Bright Star op Moviemeter (3,00)

Ze heeft me zelden teleurgesteld, de eigenwijze regisseuse Jane Campion. Dat gebeurt ook bij deze film weer niet, al is het lang niet haar beste. Ik weet nog dat er destijds best wel een buzz rondom het uitkomen was omdat de verwachtingen hoog waren, maar op een of andere manier heb ik m destijds nooit gezien. Nu de titel op de filmzenders rouleert, kon ik dat alsnog goedmaken.

We gaan terug naar de 19e eeuw, naar het dorpje Hampstead (dat toen nog niet door London opgeslokt was). De jonge Fanny Browne groeit daar op met de gedachte dat ze binnenkort een geslaagde, zo welgesteld mogelijke huwelijkspartner moet gaan vinden. Dat zal allemaal best, maar de niet bijster geschoolde Fanny heeft andere interesses.

Ietsje verderop in haar dorp huizen namelijk twee jonge dichters in een armoedig bijgebouwtje waarvan de ene, de romantische John Keats, haar aandacht trekt. Keats heeft weliswaar reeds een bundel uitgegeven maar die ligt op grote stapels in de winkel zonder dat er echt exemplaren verkocht de deur uit gaan. Armoe troef dus bij de gekwelde kunstenaar. 

Hoewel Fanny denkt totaal geen verstand te hebben van de edele dichtkunst is ze toch geraakt door Keats' prachtige woorden (U weet wel: A thing of beauty is a joy forever) en ze bezoekt het dichtershol met grote regelmaat. Daar woont ook John's vriend Mr. Brown, die Fanny als een hinderlijke verstoring ziet van hun poëtische werk (waarbij hij zelf ook wel ziet dat Keats het grotere talent en de betere carrièrekansen heeft). Er spint zich een web van spanning tussen de drie: waar Fanny zich steeds meer verdiept in poëzie en vooral in John, keert Keats zich steeds meer in zichzelf: hij acht zichzelf te min voor haar omdat hij haar niet zal kunnen onderhouden van de geringe opbrengsten van zijn werk. Hij wordt er ziek van.

Met : Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox

FIN - song : Mark Bradshaw - Ode to a nightingale (feat. Ben Whishaw)

Geen opmerkingen:

Book Club: The Next Chapter - Bill Holderman

Book Club- The Next Chapter op IMDb (5,6)   Book Club- The Next Chapter op Moviemeter (2,26) Tuurlijk, je kunt er niet echt kwaad op worden ...