vrijdag, november 03, 2023

Mona Lisa Smile - Mike Newell

Mona Lisa Smile op IMDb (6,5)
 Mona Lisa Smile op Moviemeter (2,80)

Er stond toch echt in de drive dat ik "Bright Star"op had genomen, maar bij het aanklikken kwam toch echt deze titel naar voren. Geeft niks, een feelgoodfilm kan ik op zijn tijd best waarderen en dat kwam dus goed uit in deze stormachtige tijd. Hoewel ik niet per se overtuigd ben van de acteerkwaliteiten van Julia Roberts is het wel een gegeven dat ze een film kan optillen met haar charmante aanwezigheid, dat lukt haar ook hier. En de film is ook al weer zo oud dat we in de bijrollen veel latere geslaagde acteurs herkennen.

Docente kunstgeschiedenis Katherine Watson heeft er zin in: ze heeft een post verworven op het prestigieuze Wellesley-college. Haar eerste les blijkt echter een deceptie: waar zij de leerlingen wil aanzetten tot nadenken en het vormen van een mening blijken de jongedames meer van de schoolse aanpak. Ze hebben de boeken gelezen en de lesstof uit het hoofd geleerd, maar kunnen geen antwoord geven op de spitsvondige "buiten de lijntjes"vragen van hun onconventionele docent. Algemeen is de trend dat de slimme vrouwen best wat willen leren maar dat ze dat alleen maar doen om een zo goed mogelijke positie op de huwelijksmarkt te veroveren. Eenmaal getrouwd zal men zich op heel andere doelen richten dan culturele of historische kennis.

Watson is flabbergasted. Ze probeert haar toch echt slimme leerlingen over te halen tot zelfstandigheid en het vormen van een eigen mening, maar krijgt daarbij louter tegenwerking. Niet alleen van haar bestuur, maar ook vanuit de leerlingengroep. Vooral de mondige Betty Warren maakt het Katherine lastig, sterker nog: die heeft het op haar gemunt en probeert met roddel en achterklap de positie van Watson te verzwakken. Om moedeloos van te worden. Watson wil al snel de handdoek in de ring gooien maar ervaart plots ook steun, zowel van binnen de leerlingengroep als binnen haar team van collega's. Wellesley College lijkt de veranderingen maar moeilijk tegen te kunnen houden.

Met: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Dominic West, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Juliet Stevenson

FIN - song : Elton John - The Heart of Every Girl

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...