zaterdag, november 04, 2023

The Lost King - Stephen Frears

The Lost King op IMDb (6,7)
 The Lost King op Moviemeter (2,96)

Hoewel deze film het ene na het andere probleem aankaart, heb ik het toch als een fijne, welhaast feelgood film ervaren. Echtscheiding, ziekte, problemen op het werk, tekorten op het onderwijs, ambtenarij, corruptie en geschiedsvervalsing: alles krijgt van ervaren regisseur Stephen Frears zijn plekje in dit toch echt op waarheid gebaseerde verhaal, zonder dat een ellendige vertelling wordt. Uitstekende acteurkeuze ook: Sally Hawkins kan uitstekend de neuroot spelen, Steve Coogan is immer onderkoeld en humoristisch.

Philippa wordt opnieuw gepasseerd voor promotie. Ze is er rotsvast van overtuigd dat dit door haar ME-ziekte komt, terwijl ze toch nooit verzuimt en haar werk altijd uitstekend aflevert. Het besluit doet iets met haar motivatie en ze droomt zich af. Kijkend naar een Shakespeare-toneelstuk ziet ze een missie voor zich opdoemen: de onwaarheden die de middeleeuwse topauteur zich veroorloofde en die door velen als waarheid worden aangenomen, moeten onderzocht worden. Volgens Sally was Richard III niet de brute despoot zoals het toneelstuk weergeeft. 

Ze begint zich vast te bijten in het onderwerp, dit tot grote teleurstelling van haar ex-man John Langley die nog dagelijks komt koken en helpen met de verzorging van de kinderen. Hij maakt zich zorgen om zijn ex, ziet ook hoe dit tot lichte verwaarlozing bij de kinderen leidt maar weet ook dat Philippa een grote dosis eigenwijsheid in haar tengere lijf heeft. 

Philippa verslindt alle boeken over het onderwerp, wordt lid van het Richard III-genootschap en bindt de strijd aan met de autoriteiten: ze is ervan overtuigd dat zij de laatste rustplaats van de koning heeft gevonden door álle feiten uit de diverse boeken met elkaar te verbinden. Alle overtuiging die in haar zit, moet ze aanwenden om gemeentebestuur, universiteit en archeologen te overtuigen. Op naar Leicester.

Met : Sally Hawkins, Steve Coogan, Harry Lloyd, James Fleet, Mark Addy

FIN - song : Alexandre Desplat - The Boar

Geen opmerkingen:

Book Club: The Next Chapter - Bill Holderman

Book Club- The Next Chapter op IMDb (5,6)   Book Club- The Next Chapter op Moviemeter (2,26) Tuurlijk, je kunt er niet echt kwaad op worden ...