zondag, november 19, 2023

La Mif (aka The Fam) - Fred Baillif

La Mif op IMDb (7,0)
 La Mif op Moviemeter (2,86)

Moedeloos word je ervan, de deplorabele stand van de jeugdzorg. Natuurlijk weten we een en ander al lang maar het is toch elke keer weer schrijnend als je er een inkijkje in krijgt. Nare gevoelens waren dan ook wat ik overhield van deze toch goedbedoelende film, die niet alleen de radicale kant van agressieve en rebelse tienermeisjes laat zien maar die ook toont hoe zeer de begeleiding gebukt gaat onder regelgeving, uitzichtloosheid en het vele geweld in de instelling. Dat geweld is gelukkig voornamelijk verbaal, maar klappen en vechten zijn simpelweg niet te vermijden. Probeer je dan maar eens goed te houden.

In deze film stappen we een Zwitsers/Franse opvang binnen, waar een stevig incident alles en iedereen binnen de instelling op scherp zet. Hoewel de leiding de bewoners het recht op seksualiteit niet ontzegt, gaat Audrey (17 jaar) behoorlijk te ver als ze een jongen van 14 overhaalt tot gemeenschap. Zij zelf zit niet in de strafbare leeftijd, maar die jongen wel. De instelling is in rep en roer omdat het nu lijkt alsof zij het gefaciliteerd hebben en er zichdaarmee strafbare feiten binnen de muren voordoen. Maatregelen! En wel nu!

Men besluit verder te gaan als meisjes-instelling, de jongens moeten eruit. Een schijnoplossing, zo blijkt, want de onderlinge culturele en morele verschillen zorgen voor spanningen binnen de bewonersgroep, terwijl de directrice zich zo veel en zo vaak moet verantwoorden bij het bestuur en binnen het team dat ze het niet lang meer lijkt te trekken. Eén grote explosieve cocktail, deze vorm van jeugdzorg.

Met: Anais Uldry, Claudia Grob, Kassia da Costa, Joyce Esther NdayisengaGeen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...