woensdag, november 10, 2004

Tocht

Het zal u niet verbazen dat Begt gisteren meeliep in de Hoornse versie van de Kristallnacht-herdenking. Deze door de AFA georganiseerde tocht volgde de 4-mei route langs de monumenten voor de gefusilleerden. Bij elk van de vier Truus Menger-monumenten werd stilgestaan en een historisch verslag voorgedragen over de opkomst van nazisme in Nederland en in Hoorn e.o. in het bijzonder.
Dit laatste was vooral leerzaam omdat veel, heel veel overeenkomsten te zien zijn met de huidige situatie in Nederland (zie mijn gister-blog)!
Aangenaam verrast was ik dan ook toen aan het einde van de tocht, na het slotwoord van de organisatie, plotsklaps het woord genomen werd door een oude heer die vertelde ten dele oog- en geheel oorgetuige te zijn geweest van de fusillades op ons Kerkplein. Hij vertelde over zijn moeder,"een fijne vrouw", die haar leven lang de beelden van de lijken op het plein op haar netvlies heeft gehad.
Hij vertelde over zijn jongensachtige ontmoeting met meisjes met de verafschuwde gele ster, meisjes waarvan hij weet dat ze nadien nooit meer gezien zijn. Het fijnste in zijn toespraak was dat hij meldde zo aangenaam verrast te zijn door het grote aantal jeugdigen dat meeliep gisteren:
"dat schept vertrouwen voor de toekomst, want we laten het niet opnieuw gebeuren dat een stel hersenloze schoften het voor het zeggen gaat krijgen in Nederland".
Recht uit het hart, de toespraak van die man. Moedig om naar voren te stappen, bovendien een steun voor eenieder die zich op dit moment ├Ęchte zorgen maakt...
Ik spreek de wens uit dat deze tocht van hoop mag uitmondden in een frisse wind en dat het enige dat we in Nederland nog in brand steken de fakkels zullen zijn die bij dit soort herdenkingstochten horen...

1 opmerking:

Anoniem zei

By SJJ. Begt, laat die platen 10 daagse nou 's voor wat 't is.
Schrijf in je Blog man, je bent al weer 3 dagen thuis...
Of heb je niets meer te melden ofzo?