donderdag, oktober 13, 2005

Swiebertje-effect

maar dan anders.
Groot kabaal in den taal!! Den derden spellingswijziging in twintig jaar wordt thans ge-effectueerd. Tienduizend woorden worden verwijderd uit het groenen boekjen, duizend Surinaamsen woorden worden geïntegreerd en negenduizend woorden krijgen een spellingsaanpassing. Een van den groten aanpassingen is het consenquent toepassen van den tussen-n. Men was bang dat mensen den uitzonderingen niet meer begrepen.
Karrenpaard en paardenbloem, zo zijn voortaan allen woorden.
Spookspelling wordt het al genoemd, omdat je letters schrijft die je niet uitspreekt.

En dat nu, lezers, doet mij sterk denken aan de uitvinder daarvan, de onlangs overleden Swiebertjen! Die dronk altijd al, in een poging verzorg nederlands te praten in den burgemeesterswoning, "een kopjen kofjen met Saartjen".

SWIEB: posthuum eerbetoon!!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

De Blogger accounts worden geplaagd met irritante Spam...

FROMMEL zei

die spams zijn in 2 klikken te verwijderen door begt als hij naast de tijdcode op het prullenbakje klikt.

FROMMEL zei

maar ik wilde zeggen dat ik er al 33 jaar mijn geheel eigen spelling op na hou. en dan vooral als ik praat. dat is ondertussen een combinatie van haags, amsterdams, westfries en delfts geworden. als men maar begrijpt wat ik bedoel. al vraag ik me dat ook wel eens af.

Anoniem zei

Laten wij allen ons eigen woordenboek op na houden.

begt zei

ik heb geen prullenbakje!! zie ik nergens staan..

Capt. Corsaire zei

Al die veranderingen! De derde spellingswijziging in 20 jaar, de vertrouwde gulden vervangen door een buitenlandse munt. Wat blijft er over van mijn oude zekerheden? Ik voel mij zo langzamerhand ontheemd in mijn eigen land.