vrijdag, maart 06, 2015

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween - Felix Herngren

De 100 jarige man op IMDb
Fantastische feelgood. Fantastisch in alle opzichten natuurlijk, want het is een vrij ideaal verhaaltje over ouderdom dat hier verteld wordt. Maakt niet uit trouwens, de hele film lang zit je met een glimlach om je mond vanwege de gezellige avonturen die de oude man meemaakt als ie eenmaal zijn pad in de wijde wereld zoekt. Heel goed te doen deze.

Allan Karlsson is in het verzorgingstehuis zeer ongelukkig. Hij mag dan 100 worden, dat wil nog niet zeggen dat zijn avontuurlijke geest ook verouderd is. Op de dag van de heuglijke viering breekt hij uit: hij klimt - zie de titel- uit het raam en verdwijnt. Weg van de muffe bejaardenlucht, op naar een laatste (?) avontuur.
Een ForrestGump-achtig verhaal ontwikkelt zich: tijdens zijn nieuwe reis (die op zich al van bizarre toevalligheden aan elkaar hangt) krijgen we in flashbacks een overzicht te zien van de historische gebeurtenissen die Allan door zijn avontuurlijke geest toevallig live heeft meegemaakt. We komen langs WOII, langs Stalin, langs de Parijse revolutie en langs de Koude Oorlog.
Ondertussen reist Karlsson door een grote toevalligheid rond met een enorme hoeveelheid geld, waardoor hij zowel bondgenoten ontmoet als mensen die hem dat geld weer willen afpakken.
Hilarische ontwikkelingen, heftige ontwikkelingen, maar Karlsson blijft alleszins aimabel.

Prima vermaak!

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...