maandag, maart 09, 2015

Turist - Ruben Östlund

Turist op IMDb
Behoorlijk sterke film. Wat doe je als je plotseling in levensgevaar komt: speel je superheld of red je jezelf?
Deze kernvraag is de spil waar de film om draait. Tomas is een jonge vader die zich maar moelijk los kan maken van zijn werk en zijn telefoon. Nu zal ie wel moeten, hij is met het gezin op wintersportvakantie. Als er boven het terras waar ze ontbijten een lawine losbarst, komt het gevaar lenvensgroot op hun geordende leventje af: als de lawine verder doordendert dan iedereen denkt en razendsnel naderblij komt ,  besluit Tomas in een flits zijn telefoon van tafel te grissen en uit de voeten te komen. Zijn vrouw verbijsterd achterlatend, die dient zich razendsnel over de twee kinderen te ontfermen.
Het loopt goed af. Maar dan: dan komt de verwerking? Vrouwlief vraagt zich af waarom hij dit deed, waarom hij aan zichzelf dacht ipv aan het gezin? Hijzelf heeft een andere lezing en het koppel komt tegenover elkaar te staan. Praatsessies met vrienden maken de boel eerder verwarrend dan dat ze oplossing bieden. Hoe groot is de kloof tussen hen eigenlijk?

Een sterk psychologisch drama, dat heel fraai weergeeft dat ook geordende leventjes in een oogwenk op zijn kop kunnen worden gezet. Heel goed!

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...