zaterdag, maart 28, 2015

Omar- Hany Abu Assad

Omar op IMDb
Intrigerende film over de onoplosbaarheid van het Palestijnse probleem: de bezetting.
Omar leeft opgesloten achter de Palestijnse muur. Hoewel hij manieren weet om er overheen te komen en dus "aan de andere kant" te kijken , groeit zijn bewustzijn dat hij is gedwongen tot verzet.
Samen met twee anderen bereidt hij een aanslag op Israëlische soldaten voor. Zijn ene partner is de broer van het meisje waarmee hij wil trouwen, de andere is daarin juist zijn concurrent.
De aanslag lukt, maar kort daarna wordt Omar opgepakt. Gemarteld en onder druk gezet kiest hij voor de enige oplossing om zijn eigen leven te redden: hij houdt de bezetters voor dat hij hen de moordenaar kan leveren. Hij krijgt daar een maand voor.
Eenmaal weer vrij zoekt hij contact met de andere twee, maar ook met zijn aanstaande geliefde. Er is een sneeuwbal van geruchten gaande achter de Palestijnse muur: iedereen is verdachte van collaboratie, iedereen is vrijheidsstrijder én overlever.
Hoe gaat Omar zich staande houden met de ongelooflijke druk van de Israëlische politie op zijn ene schouder en de ziekmakende achterdocht en intriges van zijn broeders en zusters op de andere?

De strijd is hard. Deze film toont eens te meer aan dat wij het niet mee gaan maken in our lifetime, dat daar iets zal worden opgelost. Iedereen betaalt een hoge prijs voor zijn eigen relatieve vrijheid.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...