donderdag, maart 26, 2015

Nena- Saskia Diesing

Nena op IMDb
Zo! Dat spetterde. Dat knalde. Dat overtuigde.
Alles in het spel van de frisse Abbey Hoes geeft aan dat we hier nog heel veel mooie dingen van gaan zien. Wat een ragfijn acteerwerk, wat een overtuigende puber-growing-up-in-public rol speelt ze hier.
Alleen zij is het kijken van deze film al waard. Prachtig.

Nena is een meisje van 16 die heel graag wil doen wat andere meisjes van haar leeftijd doen. Het ontdekken van jongens en seks, het zoeken naar een plekje in de maatschappij maar ook het herstellen van de disbalans tussen haar gescheiden ouders.
Nu zit daar ook nogal een probleem: moeder is weliswaar bezorgd en zorgend, maar ook een niet al te ontwikkelde paarden- en pony's vrouw. Vader daarentegen, die leest en citeert Kafka en Goethe, die schaakt, die kent de grote dingen des levens. Grootste probleem is dat vader volledig verlamd zijn dagen in een bed slijt en dat hij van die status dermate neerslachtig is geworden dat hij uit het leven wil, eeuhm, stappen.
Die keuze wordt hem door iedereen ontraden, behalve voor zijn dochter die - zelf gymnasiaste- begrijpt hoe moeilijk het moet zijn voor een goed onderlegde man om niets meer te kunnen. Familie en vrienden zorgen met alle macht, maar alleen met zijn dochter heeft de man begripvolle gesprekken.
Ondertussen ontdekt Nena de liefde met een stoer rockertje die helaas niet van hetzelfde intellectuele niveau blijkt. Al snel blijkt dat de prille liefde hobbels gaat kennen. Nena heeft al te veel meegemaakt om zich op het niveau van de 16-jarige leerling electrotechniek te bewegen.

Ik zeg: ijzersterke film. Terecht een gouden kalf voor de hoofdroldame. Ga zien!


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...