donderdag, oktober 22, 2015

Foxcatcher - Bennett Miller

Foxcatcher op IMDb
Ik had een heel andere film verwacht dan deze. Ik had gedacht te gaan kijken naar een archetypische sportfilm waarin de held het moeilijk heeft maar uiteindelijk door zijn prestaties toch zegeviert in het leven. Niets van dat alles, Foxcatcher is een pure psychologische thriller. of op zn minst een psychologisch drama. En nog waargebeurd ook.

Mark Schulz is dan wel Olympisch worstelkampioen, toch staat hij altijd in de schaduw van zijn grote broer David (ook Olympisch kampioen, maar net iets meer gewaardeerd bij het publiek en bovendien getrouwd en All American). Mark is eigenlijk een sociale kneus die onder aansturing van zijn broer weliswaar overleeft, maar verder weinig contacten of vreugde beleeft.
Dat verandert als er een steenrijke industrieel op de proppen komt. John Du Pont (van het inderdaad bekende Dupont- chemieconcern) blijkt worstelgek te zijn en wil investeren. Hij haalt Mark over om op zijn landgoed te komen wonen waar hij een hele sportschool heeft neergezet en waar hij een succesvol Olympisch team wil klaarstomen. Mark hapt, probeert nog wel zijn broer over te halen maar die houdt vast aan zijn gelukkige gezinsleventje.
Mark gaat voortvarend van start, wint kwalificatiewedstrijden en krijgt een redelijk trainingsteam om zich heen. Maar dan. Dan komt het scharnierpunt van de film. Du Pont blijkt een onvervalste narcist die eerst zelf doet alsof hij worstelkwaliteiten heeft en zich vervolgens ertussen elleboogt als trainer. Hij en hij alleen zal kampioen Mark begeleiden, anders gaat de boel niet door.
De spanning loopt op, Mark zakt door het ijs en begint drugs te gebruiken. Hetgeen zijn conditie en zijn prestaties uiteraard beïnvloedt.
Met een enorme zak geld lukt het Du Pont om ook broer David met gezin op het complex te halen. David kent zijn broer niet meer terug: de timide jongen is een psychisch wrak. Hoe krijgt hij hem op tijd klaar voor de volgende Olympics? En hoe houdt ie die rare nare Du Pont een beetje uit hun buurt?
Hele goede film.


Met oa: Channing Tatum, Mark Ruffalo en Steve Carrell (die laatste acteert bril-jant!)Geen opmerkingen: