dinsdag, oktober 20, 2015

Mustang- Deniz Gamze Ergüven

Mustang op IMDb
Mateloos interessante film. Actueel ook, nu de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU weer ophikken. Watskeburt?
Vijf zussen , blije meiden. Onderweg uit school spelen ze wat met de jongens van de klas op het strand en in het water. Niets wat we hier in Nederland schokkend zouden vinden gebeurt, onschuldig spel is het. Zoniet in de ogen van de buurvrouw, die het ziet en de oma van de meisjes waarschuwt.
De dames worden beschuldigd van onzedelijk gedrag, huisarrest volgt, schoolverbod en contactverbod volgt. Oma en de narrige oom Erol - die voor de meiden zorgen sinds het overlijden van hun ouders- maken het huis tot een fort, er is geen ontkomen aan.
Toch weten de dames via regenpijpen nog af en toe weg te sluipen, het gaat goed totdat ook dat ontdekt wordt. De maat is vol.
Erol begint de dames uit te huwelijken, geheel volgens aloud concept. De wederzijdse ouders beslissen terwijl de kinderen elkaar nog niet kennen. Voor ons een gruwel, daar een must die vervolgens gekoppeld wordt aan de verplichte maagdelijkheid van de meissies.

Het jongste zusje ziet de hechte groep uiteen vallen, zusjes verdwijnen uit haar leven terwijl ze de tegenzin van ze af kan lezen. Er komt een gruwelijke ontknoping aan: het is buigen of barsten.

Echt zeer intrigerend gebracht, het jongste meisje Lale steelt je hart met haar ontwapenende opstelling. Zo cru kan haar familie toch niet zijn, dit kan toch niet meer in dit tijdperk?

Prachtfilm.

Geen opmerkingen: