vrijdag, januari 15, 2016

The Good German - Steven Soderbergh

The Good German op IMDb (6,1)
1945, net na de oorlog. Berlijn gaat worden opgedeeld, Duitsland raakt de zeggenschap over zijn eigen gebieden kwijt. Dit wordt allemaal besproken en besloten op de conferentie van Potsdam.
In de aanloop daarheen keert een Amerikaanse journalist terug naar Berlijn om verslag te doen van deze conferentie. Hij krijgt een chauffeur toegewezen voor de verblijfsperiode, toevallig is dat iemand met vele connecties en dito praktijken.
De chauffeur (Tobey Maguire) loopt bij een van zijn louche handeltjes tegen de verkeerde aan en wordt vermoord. De journalist (George Clooney) gaat op onderzoek uit: wat heeft zijn voormalige vriendin Lena (Cate Blanchett) met deze zaak te maken? Wat is de rol van de Russische resp. de Amerikaanse generaals in dit verhaal? Al snel blijkt het te leiden naar één man , waarnaar alle partjien op zoek zijn. die persoon is Emil Brandt, atoomgeleerde. De man heeft onder dwang gewerkt voor de nazi's, maar wordt nu om zijn kennis dringend gezocht door de voormalig geallieerden.
De journalist ontrafelt het ene na het andere plukje van het geheim en begint langzamerhand groot gevaar te lopen. Hoe kan hij zorgen dat deze "goede Duitser" niet gedwongen wordt om zijn kennis in te zetten voor het maken van gruwelijke wapens?

Regisseur is Steven Soderbergh, daarvan heb ik wel zo'n beetje alles gezien. Niet alles van even hoge kwaliteit, maar wel altijd een boeiend verhaal. En bij deze komt daar nog een prachtige visuele verzorging bij. Stevige voldoende!

Geen opmerkingen: