vrijdag, maart 04, 2016

Mr. Kaplan - Alvaro Brechner

Mr Kaplan op IMDb (6,5)
Lekker klein filmpje, niet wereldschokkend maar ook heel geen straf.

Jacob Kaplan is in de Tweede Wereldoorlog gevlucht naar Zuid-Amerika. Gevlucht voor de Duitsers, gevlucht voor het geweld dat zijn Joodse gemeenschap in Polen trof. Hij weet een bestaan op te bouwen, gezin te stichten en gaat uiteindelijk mokkend met pensioen. Het leven valt hem wat zwaarder, vergeetachtigheid dreigt en autorijden gaat ook niet meer. Wat moet hij aan met zijn leven nu zijn verantwoordelijkheden wegvallen?
Als zijn kleindochter hem vertelt over die bijzondere man in dat strandtentje, die man die ze "De Duitser" noemen, spitst hij zijn oren. Had hij niet gehoord over een schip vol nazi's dat kort na de oorlog Zuid-Amerika had weten te bereiken? Was daarna niet Adolf Eichmann gepakt? En gedroeg deze Duitser zich ook niet heel vreemd alsof dat hele strandtentje een cover-up zou zijn?
Hij besluit er zijn laatste levenswerk van te maken: hij zal de man ontmaskeren en uitleveren. Op amateuristische wijze speelt hij spionnetje, daarbij zijn nietsnut-vriendje als recherche-assistent gebruikend. Er wordt geblunderd bij het leven, maar stukje bij beetje ontrafelen ze het leven van die rare strandgast. Het lukt uiteindelijk om hem te ontvoeren, maar op volle zee blijken de zaken zich heel anders te ontwikkelen dan Jacob had gedacht.

Geen opmerkingen: