zondag, maart 05, 2017

Hidden Figures - Theodore Melfi

Hidden Figures op IMdb (7,9)

Of : hoe verlammend racisme kan werken.
Deze film toont duidelijk aan dat racisme een rem is. Een rem op gelijkwaardigheid, een rem op capaciteit en een rem op samenwerking. Pas als de blik ruimer wordt gezet, onstaat synergie, ontstaat productie en gaat de mens iets bereiken.
Ik vergeef deze film trekjes van drakerigheid, de boodschap is er te belangrijk voor. En , schokkend genoeg: het is een waargebeurd verhaal. Nog maar één generatie geleden ging de westerse samenleving op een gefrustreerde manier om met de medemens. De angst bleek onnodig, er is sindsdien veel bereikt.

Drie jonge zwarte vrouwen proberen hun weg te vinden in de wereld van de ruimtevaart. NASA is altijd op zoek naar de slimste mensen, naar de onnavolgbare wiskundige en de briljante architect. Probleem is dat in het tijdperk waarin de ruimtevaart begon te groeien de rassenscheiding nog volop aanwezig was. Aparte toiletten, aparte werkkamers en aparte behandeling. Je zou het bijna apartheid noemen.
Echter, omdat er een wedstrijd gaande is met de Russen moet alles op alles gezet worden om de eerste te zijn. En de beste. Helaas blijkt dat men daarbij nét over de hoofden heenkijkt van drie vrouwen die ze het beste direct hadden kunnen inzetten. Er is een lange weg voor nodig, er wordt tijd verspild en er wordt vernederd. Dusdanig dat men de wedloop blijkt te verliezen: nét voor de Amerikanen lukt het de Russen om een man de ruimte in te sturen. Dat allemaal in het beslissende jaar 1961. Let op dat jaar, de wereld veranderde. Ook voor u en mij.

Bij vlagen is de film larmoyant, iets te suikerzoet. Maar dat doet niets af aan het verhaal: dat is een signaal aan ons allen. Doe normaal, kijk naar wat iemand kan en niet naar wie iemand is. Pas dan ga je resultaten boeken, pas dan win je wedstrijden, pas dan werk je echt samen. Het is zo simpel. Nee, sorry, het líjkt zo simpel.
Het werd niet de Oscarwinnaar, maar de film incasseerde wel terecht een nominatie voor "beste film". Beetje geschiedenisles kan geen kwaad, ook niet voor de geoefende filmkijker.

Met : Taraji P. Henson, Janella Monae , Octavia Spencer, Kevin Costner, Mahershala Ali , Kirsten Dunst

Geen opmerkingen: