vrijdag, maart 03, 2017

Black Cat, White Cat - Emir Kusturica

Black Cat White Cat op IMDb (8,1)
Oude films (her)zien doe ik niet vaak. Te weinig in ieder geval. Er is natuurlijk ook veel te veel nieuw werk dat ik nog moet zien, dat ontneemt mij de tijd om eens terug te bladeren in het rijke filmregister. Gisteravond was dat anders. Er was "Mannenclub", er was een filmavond bij onze bijzondere gastheer in de binnenstad. Uit zijn collectie toonde hij ons deze, in het kader van het thema "Familieleven en zakendoen"

BCWC is een film van naam en faam, hij staat met een 8,1 enorm hoog aangeschreven op de moviedatabase. Gevoelsmatig denk je dat je naar een jaren80-film zit te kijken, maar hij is nog geen 20 jaar oud. Het is slapstick, het is grappig en bij vlagen zelfs hilarisch. Maar wel gedateerd.

Ritselaars en maffiose zigeuners vormen de hoofdpersonen, waarbij het verhaal voornamelijk draait om de niet al te geslaagde sjacheraar Mlatko. Steeds op zoek naar de grote slag, denkt hij zijn kostje gekocht te hebben door een met benzine volgeladen trein te overvallen. Hij gaat een deal aan met wat onderwereldjongens, die hem vervolgens genadeloos neppen. Mlatko is al zijn geld kwijt en moet afbetalen. Onderdeel van die afbetaling is de eis dat Mlatko's zoon met de onbemiddelbare zus van de maffioos gaat trouwen. Die zoon wil natuurlijk niet, die heeft zijn zinnen op een ander meisje gezet. En de zus wil ook niet, dus het echtpaar zet een plan op om er onderuit te komen. Dat gaat niet zonder de bemiddeling van de capo di tutti capi, die handig zijn spel speelt tussen Mlatko en de randdebiele maffioos in. Eind goed?


Geen opmerkingen: