dinsdag, maart 07, 2017

The happiest day in the life of Olli Mäkki ( Hymyilevä mies) - Aki Kauriskmäaki

The happiest day in the life of Olli Mäkki op IMDb (7,4)
We schrijven 1962. Het is nog ruim voor de periode dat Cassius Clay de bokssport tot een dermate glorieuze maakt dat de boksers zelf media-sterren worden. Olli Mäkki is beginnend profbokser, hij heeft eind jaren 50 de Europese titel in een lichtere gewichtsklasse behaald en gaat nu op voor zijn eerste wereldtitelgevecht. Het unieke aan dit gevecht is dat het in zijn thuisland zal worden gehouden: een aantal financierders hebben het voor mekaar, eh, gebokst om voldoende geld te vergaren voor dit evenement. Bokspromotor (en zelf ex-kampioen) Elis Ask werpt zich op om Olli klaar te stomen voor dit gevecht.
Daarvoor moet Olli ("De bakker van Kolkka" is zijn glorieuze bijnaam) huis en haard verlaten en naar het "hippe" Helsinki reizen. Daar wacht hem een mediacircus. Nou ja, circus anno 1962 dan. Hij moet met een miss op de foto, hij moet reclamewerkjes doen en er wordt een heuse film van hem gemaakt. Finland rekent op hem, ze doen het niet voor minder dan de wereldtitel.
Dat zijn nog de minsten van Olli's problemen: in de tussentijd is Olli verliefd geworden en eigenlijk wil ie niet te lang bij haar weg zijn. Daarnaast, en dat is een serieus probleem, is Olli op dit moment te zwaar voor zijn gewichtsklasse. Er zal nog fors moeten worden getraind wil hij op tijd klaar zijn voor de belangrijkste dag in zijn leven. Waarvan nog maar moet blijken of het zijn gelukkigste dag wordt.

Veel werk van deze regisseur gezien. Altijd kleinburgerlijk leed, op een droogkomische wijze gebracht. Zo ook deze. Als je van zijn werk houdt, is dit een fijne aanvulling. Als je niet tegen onderkoelde traagheid kunt, tegen kleine gebeurtenissen die groot uitpakken, sla hem dan over.

Met: Jarkkö Lahti , Oona Airola, Eero Milonoff


Geen opmerkingen: