zondag, augustus 06, 2017

Badlands - Terrence Malick

Badlands op IMDb (7,9)
Ver voor "Thelma & Louise" en ver voor "Natural Born Killers" maakte Terrence Malick deze roadmovie over een voortvluchtige moordenaar, die vooral moordt om het toeval, moordt uit nonchalance.
In eerste instantie lijkt er weinig met Kit (een sterke rol van een piepjonge Martin Sheen) aan de hand. Eenvoudige klusjesman in het Amerikaanse zuiden die dingt naar de hand van een veel te jong meisje. Hij heeft alles in zich om de player van de buurt te zijn maar hij heeft zijn zinnen gezet op de stille en intelligente redhead Holly. Haar vader vindt het niks en als die dan uiteindelijk Kit verbiedt om in haar buurt te komen, knapt er wat. Kit vraagt hem aanvankelijk vriendelijk om zijn dochter mee te mogen nemen op roadtrip, maar na de logische weigering ziet hij nog maar één uitweg: hij schiet vader neer. En is vanaf dat moment voortvluchtige.
Holly vindt het allemaal wel erg, maar ook reuze interessant. "Hij lijkt op James Dean", is het goedmakertje waarmee ze zich schikt in haar rol als voortvluchtige crimineel. Er gaan nog heel wat mensen naar de andere kant van het leven voordat de politie eindelijk vat krijgt op het stel. Dat in de tussentijd misschien al helemaal geen stel meer is, per misdaad ontstaat er meer verwijdering tussen de twee.

Uitermate kalm verfilmd, het lijkt allemaal volstrekt logisch zoals de jonge individuen handelen. Dat is de verontrustende kracht die nog steeds van deze film uitstraalt.

Met: Martin Sheen, Sissy Spacek
Sissy Spacek


Geen opmerkingen: