dinsdag, augustus 01, 2017

Dunkirk - Christopher Nolan

Dunkirk op IMDb (8,5)
Een onwaarschijnlijke 8,5 op IMDb. Ik had al heel wat verschillende reacties gehoord over deze film, maar niemand had er een dermate hoge waardering voor over zoals ie door de IMDB-gebruikers wordt gegeven. You love it or you hate it, de film lokt uiteenlopende waardering uit. Bij mij (en bij mijn vrouw) sloeg de balans positief uit, vooral door het sterke tweede deel van de film.
Over het verhaal kunnen we kort zijn: de Britten zijn door de Duitsers teruggedrongen tot een smalle reep strand. Het is wachten op de finale slag, ze gaan worden afgeslacht tenzij het lukt om vanaf Engelse zijde een evacuatie op te zetten. Privé boten worden gevorderd, koopvaardijschepen en uiteraard de marine-flottieljes worden ingezet. Men is de wanhoop nabij, vooral omdat de Duitsers niet nalaten om zowel aan het strand als op zee de gevluchte en beknelde soldaten met bommen onder vuur te nemen.
Wat Nolan uitstekend doet (naast zijn bekende intense directe cameravoering) is het anonimiseren van de angst. Iedereen wil zijn eigen hachje redden, het klinkt allemaal heel logisch. Heldendom is slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd: voor de generaal die tot het einde toe wacht om de evacuatie vanaf de strekdam tot het einde toe te begeleiden. Voor de Britse huisvader en zijn zoon, die hun hobbyscheepje vanuit de haven van Dorset richting geven naar Duinkerken omdat ze wellicht wat mensen kunnen oppikken daar en daarmee hun leven kunnen redden. Voor de Spitfire-piloot die , wetende dat hij bijna door zijn benzinevoorraad heen is en dus elk moment kan crashen, koste wat kost die Duitse Heinkel uit de lucht wil halen die de vluchtende vloot naar de zeebodem wil jagen.

Bewust zorgt Nolan ervoor dat we weinig namen leren kennen van hoofdrolspelers, zodat we ook geen vereenzelviging kennen. Het was een strijd op (voor sommigen) leven en (voor velen) dood.
Zoals gezegd: ik ben achteraf positiever dan ik er vooraf inging. Nolan flikt het toch weer.

Met : Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy, Kenneth Branagh , Cillian Murphy, Harry Styles


Geen opmerkingen: