dinsdag, augustus 15, 2017

Promises and lies: The story of UB40 - Roger Penny/ Charlie Thomas

Promises and lies: The story of UB40 op IMDb (7,1)
Fascinerende documentaire over de opkomst en ondergang van de meest succesvolle reggae-band aller tijden. Dat ik zelf in ieder geval de tijd van de opkomst meemaakte (en ze in die tijd ook live bekeek), maakte dat ik extra geïnteresseerd hiernaar keek. Maar meer nog dan een muzikale reis blijkt hun verhaal er een van afgunst , van haat en nijd, van financieel succes en van grote financiële debacles.
Vanuit een uitzichtloze situatie (massa-werkloosheid in het land , Thatcher de baas, vervallen wijken in armoedige steden) ontstond de band in een oefenruimte waar ze hun loze tijd verdeden. Na de nodige trainingsuurtjes ontstonden er zowaar technische vaardigheden (nou ja, hoeveel is er nodig om reggae te kunnen spelen), men schreef een aantal zwaar beladen songs en timmerde een album in elkaar. En eerlijk is eerlijk, dat debuutalbum is nog steeds fantastisch.
Ze staken het verdiende geld in een eigen studio en label en hun kostje leek gekocht, zeker toen ze overstapten van politieke songs naar het succesvol coveren van zijige popdeuntjes. Het geld stroomde in bakken binnen, maar er bleek toch weer een oud verhaal de kop op te steken: fout management, foute investeringen. Steeds kwamen de heren weer terug bij af.
Maar dat blijkt nog niet het grootste probleem dat de heren overkwam: er ontstaat ruzie, er volgt een schisma, de band wordt in tweeën gesplitst en voor hetzelfde geld heb je opeens twee UB40's. Die niet meer met elkaar praten, die elkaar voor het gerecht slepen. Een clubje broers in de ene versie, eentje in de andere. Het is schrijnend , het is bikkelhard.

Met : Ali Campbell, Robin Campbell, Astro,

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Ik zag deze documentaire ook op tv voorbij komen. Wat eerst een vriendenclubje was, verandert uiteindelijk in een slangenkuil. Blijkbaar toch heel moeilijk met media, geld, management de belangen positief te stroomlijnen. Wat een haat! Jammer.