woensdag, augustus 02, 2017

Wakefield - Robin Swicord

Wakefield op IMDb (6,5)
Als psychologisch experiment zeer geslaagd, deze film. Hoewel ik het gevoel heb dat er meer ingezeten had voor de kijker , is deze film in veel opzichten anders dan andere. En dat is altijd de moeite van het bekijken waard.

Howard Wakefield heeft alles. Vrouw-kind-huis-auto-baan, zo'n baan! Maar het maakt hem niet heel happy. Hij heeft de dag ervoor ruzie gehad met zijn vrouw en bij thuiskomst van het werk aarzelt hij het huis binnen te gaan. Hij belandt in de schuur om daar wat scharreldieren weg te jagen en eigenlijk bevalt de sfeer in de schuur hem wel. Hij pakt een oude stoel erbij, bekijkt vandaar uit het keukenraam waar vrouw en kinderen treuzelen met het eten omdat papa nog niet thuis is. Hij valt in slaap en schrikt de volgende ochtend wakker. Vanuit het raam bekijkt hij het ochtendritueel (kindertjes te laat, lunchboxes vergeten en nog net op tijd in de schoolbus) en hij besluit dat het hem wel bevalt. Hij maakt zich niet kenbaar, gaat ook niet naar zijn werk. Hij besluit in de schuur te gaan leven en te observeren of het hem eigenlijk wel beviel, het leven dat hij in het woonhuis leefde. Zo populair was hij niet bij zijn kinderen, zo harmonieus ging het allemaal niet met zijn echtgenote.

Gaandeweg verwordt zijn experiment tot een introspectieve tocht. Hij is bezig er achter te komen wie hij zelf was en wat hij er zelf aan had kunnen doen, nog voordat hij bedenkt dat hij eigenlijk wel zonder die vrouw en zonder die kinderen kan leven. Prima leven, zelfs.
Steeds meer achteruit gaat hij, hij degenereert tot zwerver die de vuilnisbakken afstruint voor eten en kleding. Maar van binnen groeit hij, hij voelt zich gelukkig. Nou ja, totdat de kou komt en de kerstboom in het huis komt en, ja eindelijk, er zich zelfs een nieuwe man aandient. Niet onverwacht, maar moest het nou juist deze zijn?
Howard komt op een breekpunt: gaat ie voor het totaal uitwissen van zijn persoonlijkheid of pakt hij toch een deel van zijn sociale positie terug? Gaat ie naar binnen? Of moet ie doorlopen?


Geen opmerkingen: