zaterdag, augustus 26, 2017

The Only Living Boy In New York - Marc Webb

The Only Living Boy In New York op IMDb (5,8)
Had me al danig verdiept in deze film en al een en ander aan trailers en scenes doorgespit, maar had hem nog niet compleet in enen gezien. Sinds donderdag draait ie, dus ik heen. Kijken of ik nat gegaan was met mijn ten dele premature tekstje. Welnu, dat blijkt mee te vallen.

Thomas is een jonge - niet heel erg van zichzelf overtuigde - student. Een blauwe maandag literatuur gedaan maar het lukt allemaal niet zo. Hij is meer bezig Mimi, het leuke meisje van de boekhandel, te overtuigen van zijn aanhankelijkheid, maar ja, zij heeft verkering en wil alleen maar "best friend" zijn. Zo'n setting dus, Thomas hangt overal maar een beetje bij en acht zich ongezien.
Dat verandert als hij met Mimi bij een voorstelling zit en zijn vader de zaal ziet binnenkomen. Met een andere vrouw dan zijn moeder. Eenmaal de schok te boven gaat hij op onderzoek uit en komt hij uiteindelijk in contact met de dame. Hij praat hier veel over met WF, zijn excentrieke buurman die op een of andere manier zeer in hem is geïnteresseerd.
De ontmoetingen met Johanna , de maitresse van zijn vader, pakken anders uit dan hij denkt. Na de nodige verwijten over en weer ontstaat er iets van spanning tussen die twee en uiteindelijk slaat zelfs de vonk over. In zijn gesprekken met WF bespreekt Thomas de twijfel: hoe verhoudt zich deze knetterende relatie zich tot zijn platonische liefde voor Mimi? En erger nog: hoe gaat dit zich ontwikkelen in de toch al lastige verhouding met zijn vader? Hoe voorkomt hij schade voor zijn fragiele moeder? Thomas zit in een complex web: ineens lijken allerlei dingen te lukken die eerder misgingen, maar tegelijkertijd weet hij dat hij her en der mensen pijn aan het doen is.

De film lijkt zich kabbelend te ontwikkelen, op het saaie af, totdat een plotwending alle schaakstukken op het bord een andere rol geeft. Ineens wint de film aan waarde, ineens wordt het een interessant pionnenspel.

Met : Callum Turner, Jeff BridgesKate Beckinsale, Pierce Brosnan , Cynthia Nixon, Kiersey Clemons

De film is vernoemd naar een zoet liedje van Paul Simon (& Garfunkel), dat uiteraard in fragmenten in de film voorbij komt.

Geen opmerkingen: