zondag, augustus 27, 2017

Klip (a.k.a. Clip) - Maja Milos

Klip op IMDb (5,8)
Opnieuw een film over een seksueel experimenterende tiener en opnieuw van de publieke omroep geplukt de afgelopen week. Men zou kunnen spreken van een trend bij de op cinematografisch gebied nog altijd inventieve VPRO-filmredactie. Films zijn niet allemaal even goed, maar ze zijn zeker tekenen des tijds en dat moet je weergeven.

In deze Servische film volgen we Jasna, een dwars pubermeisje dat worstelt met de twee werelden waarin ze leeft: thuis draait alles om haar ernstig zieke vader, het gezinsleven wordt ondergeschikt gemaakt aan de tijd die opgaat aan medische verzorging, afspraken en kosten die daarvoor nodig zijn. Buitenshuis is Jasna een rebelse vrije meid die opstandig is op school, die seksueel losgeslagen is en zich met graagte opdringt aan leeftijsgenootje Dole, die haar liefst behandelt als het kwispelende hondje dat ze voor hem is. De vriendinnengroep waarin Jasna zich bevindt, bekommert zich maar om één ding: hoe kom ik in het gevlei bij the boys? Ze drinken stoer met ze mee, ook al loopt dat niet goed af. Ze snuiven coke om maar in de juiste gewillige sfeer te komen om de mannen te plezieren.
Jasna filmt alles wat ze beleeft met haar mobieltje, op het irritante af. Zodra ze thuiskomt, gaat de camera op haar slovende moeder of op haar eigen MTV-interpretaties in ondergoed. Buiten de deur filmt ze het kattenkwaadgedrag van de jongerengorep, maar ook de seksuele diensten die ze de jongens verleent.
Dat moet wel verkeerd aflopen , denkt u. Nou, er zit een keerpunt in de film: als ze voor het eerst haar vriendje mee naar haar huis neemt, net op het moment dat vader in het ziekenhuis moet. Moeder vindt het een lieve jongen en blijkt hem nog als kleutertje gekend te hebben. Vanaf dat moment schuiven de scharnieren: alle onderlinge posities worden anders. Er komt , na de nodige pijnlijke momenten, dan toch licht.


Hippe film, naargeestige film ook. Maar toch, maar toch: uiteindelijk werkt ook deze regisseur richting oplossing.

Met : Isidora Simijonovic , Vukasin Jasnic,
Sanja MikitisinGeen opmerkingen: