zaterdag, mei 12, 2018

Homecoming (1945) - Ferenc Török

Homecoming (1945) op IMDb I(7,4)
Onwaarschijnlijk mooie film. Het heeft alles. Drama, stilte, traagheid, gruwelen, schuld, schoonheid, nog meer schuld en nog veel meer schoonheid. Niet iedereen zal er tegen kunnen: er gebeurt niet veel, zo lijkt het. Feitelijk kijken we naar slechts een paar uurtjes op een lome naoorlogse dag. In die uren gebeurt echter zo veel in de hoofden van de dorpelingen, dat het wervelend en dynamisch wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de pure pracht die je aan beelden over je heen gestort krijgt: wat een ongelooflijk mooie cameravoering. Diep onder de indruk.

Augustus 1945, het platteland van Hongarije. Alles kabbelt, een huwelijk wordt voorbereid, de eerste drank gaat de kelen in, de trein arriveert in het dorpje. Als de stationschef ziet wat er uitstapt, geraakt alles in een stroomversnelling. Snel belt hij naar de gemeentesecretaris, direct erna stapt hij op zijn fiets om het dorp te waarschuwen: de joden! Twee joodse mannen zijn uitgestapt, ze laden twee kisten op een kar. Ingeklaard als kisten met parfum, let wel.
De reden van de paniek wordt ons al snel duidelijk: doodsbang zijn de dorpelingen dat de twee joodse mannen familie zijn van de joodse gezinnen die zij collectief aan de Duitsers hebben overhandigd. Dat deze mannen de bezittingen en de huizen komen opeisen die zij zichzelf daarna hebben toegeëigend. De ene dorpeling voelt zich nog schuldiger dan de andere, wat te doen? Ze hebben nog even: de joodse mannen hebben besloten om van het station naar het dorp te gaan wandelen, hetgeen ze een uur zal kosten. In dat uur gaat het dorp om: niets is meer rustig, niemand is veilig, zekerheden zijn er niet meer. Wat de mannen ook komen doen/halen of brengen, het is onheil.

Fantastische opbouw. Met heel weinig middelen maakt de regisseur ons duidelijk hoe veel fouten er gemaakt zijn in én na de oorlog. Een meesterlijke film.

Met : Josef Szarvas , Dora Sztarenkii , Tamas Szabo Kimmel

,

Geen opmerkingen: