zaterdag, mei 12, 2018

Indignation - James Schamus

Indignation op IMDb (6,8)
Prettig jaren 50-sfeertje in deze film, de benepen mentaliteit van "doe je plicht, werk aan je toekomst, handjes boven de dekens" voert hier de boventoon.
Marcus heeft daar moeite mee. Hij is een briljante leerling die op het punt staat aan zijn rechtenstudie te beginnen op een fameus college. Zijn ouders hebben moeite hem los te laten, hetgeen zijn oorsprong vindt in zowel de net afgesloten Tweede Wereldoorlog als in de juist gestarte Korea-oorlog. Leeftijdsgenoten van Marcus moeten opdraven aan het front: als hij de kans niet pakt om te studeren , loopt hij ook de kans om opgeroepen te worden.
Hij heeft moeite met zijn kamergenoten maar toch lukt het oppakken van de studie hem aardig. Cijfers gaan goed, concentratie ok. Totdat. Totdat hij Olivia ontmoet: een beeldschoon engeltje dat net onder dat mooie laagje echter een brutaal stukje heeft verstopt: ze is wat vrijpostiger dan de rest van het college en ze heeft haar zinnen en haar zinnelijkheid op Marcus gezet. Dat werkt aanvankelijk goed.
Hij raakt een beetje in de problemen, de rector roept hem meermaals op het matje maar Marcus is niet voor niets rechtenstudent: overtuigend debatteert hij met de decaan om zich keer op keer vrij te pleiten. Maar het elastiek staat op spannen: weerstand van zijn ouders, weerstand van de decaan, weerstand van zijn kamergenoten. Het is lastig voor Marcus om in het gareel te blijven en de focus op de studie te houden.

Geen wonderfilm, maar zeker onderhoudend genoeg om te bekijken. Naar een boek van Philip Roth.

Met: Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts

Geen opmerkingen: