dinsdag, mei 08, 2018

The Death of Stalin - Armando Iannucci

The Death Of Stalin op IMDb (7,2)
Zoek het in de richting van "Er ist wieder da", niet in die van "Der Untergang". Dan heb je ongeveer de satirische manier te pakken waarop in film tegen pijnlijke historische geschiedenis wordt aangekeken. Deze film zit vol met dolkomische verwikkelingen rondom de plotselinge dood van een van 's wereld dodelijkste mensen. Dolkomisch, maar op een of andere manier wel op waarheid gebaseerd. Want er was blinde paniek toen de leider opeens wegviel, er begon direct een machtsstrijd tussen de trouwe volgelingen en tevens werd het volk aanvankelijk in onwetendheid gehouden en mocht het later slechts opdraven om de betreurde leider massaal te komen eren.
De figuren die deze film dragen, hebben echt bestaan. Ik kende de naam van Beria reeds, als de griezelige perfectionist die de (voorloper van de) KGB groot maakte. Chroetsjov is heus aan de macht gekomen, heeft de VN op beruchte wijze toegesproken, Molotov en Malenkov liepen ook echt op het Kremlin rond.
Maar niemand zal in werkelijkheid zo sullig zijn geweest als ze hier stuk voor stuk worden neergezet. De waarheid moet dus gruwelijker zijn geweest dan deze film verbeeldt. Dat verklaart ook direct waarom de film - na aanvankelijke opnamen op Russische locaties - uiteindelijk in Rusland toch verboden is geworden: men schaamt zich uiteraard voor de gebeurtenissen van toen, maar op zeker ziet men ook de directe lijnen die lopen naar het heden. Dezelfde alleenheerschappij, dezelfde machtsdynastie, dezelfde verdwijningen van tegenstanders. Rusland staat er niet fraai op.

Als u al die bijgedachten helemaal niet wilt hebben, dan kunt u desondanks kijken naar een zeer vermakelijke film die bol staat van grappige verwikkelingen, duizelingwekkende gebeurtenissen en een eng serieus einde. Van welke kant je hem ook bekijkt: het is vermakelijk.

Met : Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor, Michael Palin

Geen opmerkingen: