donderdag, mei 03, 2018

Monk - Ties Schenk

Monk op IMDb (6,0)
Officieel is het geen jeugdfilm (keuring 12 jaar, en er zitten ook wel enkele "volwassen" onderwerpen in) maar veel van de uitstraling van deze film is wel op de jeugd gericht. Best een prettige film, waar ik in terechtkwam omdat ik wist dat de beminnelijk muzikant Djurre de Haan de filmmuziek had gemaakt. En dat hoor je (aangenaam verrast toen zijn "Hanna hung heavy" er opeens stevig in doorkwam).

Monk is een jochie van 13, met alle groeiproblemen van dien. Hij is hypochonder, ontdekt allerlei kwalen en plekken bij zichzelf. Om die reden is hij ook kleptomanisch verzamelaar van geneesmiddelen, je weet maar nooit wanneer het van pas komt. Monk komt uit een bijzonder gezin: moeder heeft plots geen zin meer om voor het eten te zorgen omdat ze dat elke dag al doet, Monk's oudere zusje Joni (!) is volledig bezig vrouw te worden en struint de school af op zoek naar degene die haar ontmaagding op zich kan nemen. Klinkt dit al raar, dan hebben we de raarste van het gezin nog niet gehad: vader is kunstenaar, volledig gefocust op zijn levensproject. Hij bouwt bijzondere installaties en leeft daarmee in de bezemkast in het huis. Hij weigert er uit te komen, bordjes eten worden voor de deur gezet en van enige romantiek met zijn vrouw is geen sprake. Noodgedwongen lijken Monk en zijn zusje op elkaar aangewezen, maar ze moeten daarvoor eerst de gebruikelijke onderlinge puberstrijd doormaken.
Alles verandert als moeder bericht krijgt dat haar broer in Spanje op sterven ligt en ze halsoverkop die kant op moeten vertrekken. Maar ja, hoe krijg je pa uit de kast? En hoe krijg je een puberdochter uit haar dwarse weerstand vandaan? Monk bemiddelt waar hij kan en blijkt de uiteindelijke spil van het gezin te zijn: stuk voor stuk krijgen de gezinsleden Monk tegenover zich. Hij is dan wel de jongste, maar hij blijkt de meest inzichtelijke van het hele stel.

Met : Teun Stokkel, Olivia Lonsdale , Marina Gatell, Sam Louwyck

Geen opmerkingen: