zaterdag, mei 19, 2018

Grace Jones : Bloodlight and Bami - Sophie Fiennes

Grace Jones : Bloodlight and Bami op IMDb (6,2)
Energieke documentaire, enigszins aan de lange kant maar ik heb me geen moment verveeld. Dat heeft meerdere oorzaken: allereerst is La Jones natuurlijk een razend interessante - want stronteigenwijze- vrouw, daarnaast zijn haar shows wervelend en hypervisueel en tenslotte heeft ze ook nog eens een interessant herkomstverhaal.
Deze documentaire van de hand van Sophie Fiennes (klopt, de zus van) herbergt het allemaal : zij raakte getriggerd door de mens achter de ster toen ze met een documentaire bezig was over , echt waar, de broer van Grace die een dynamische bisschop is op Jamaica, swingende kerkdiensten en al.
Fiennes volgde haar ruim tien jaar lang maar liefst, van de ontmoetingen op Jamaica in 2005 tot grote shows in Parijs in 2016. En we krijgen een forse inkijk: we horen over het breekpunt in Grace's jeugd waarin ze het geweld en de strenge geloofsleer in haar familie afzwoor en besloot "erbuiten" te gaan. De gevolgen kennen we, maar familie is altijd blijven trekken aan Grace en ze keert dan ook met regelmaat terug. Ze is een buitenbeentje, ook daar, maar ze is allerhartelijkst en verliefd op haar moeder, broers en de rest. Zelf is ze inmiddels oma, met de autonome regisseur-fotograaf Jean Paul Goude kreeg ze een zoon.
Haar shows zijn prachtig. Voornamelijk om naar te kijken want met name in de lage registers hoor je dat haar stem ouder wordt, maar zodra ze uithaalt is het nog steeds die krachtige verschijning die alle toeters en bellen uit de kast haalt om je te verrassen en te verwennen. Schitterend om naar te kijken en wat blijft Jones op haar leeftijd (vandaag jarig en 67 inmiddels) toch een prachtig mooie vrouw. "Eens model, altijd model" zou je bijna zeggen.
De film draaide als opener van het In-Edit Festival , een internationaal muziekdocumentaire-festival dat dit jaar voor het eerst ook in Amsterdam plaatsvond. Mevrouw Fiennes gaf in het Ketelhuis antwoord en uitleg op Q&A-vragen. Het was een bijzondere avond. En ik? Ik ga dat machtige "Pull up to the bumper" in élke dansplaylist opnemen die ik de komende jaren nog moet draaien.

Met : Grace Jones, Jean-Paul Goude , Sly & Robbie

Geen opmerkingen: