zondag, mei 06, 2018

20th Century Women - Mike Mills

20th Century Women op IMDb (7,4)
Heerlijke film, you gotta love Annette Bening. Wat een heerlijke actrice is dat toch: direct, duidelijk en dwingend spel waarin ze doorgaans complexe maar niet onsympathieke vrouwen neerzet.

In deze film is ze Dorothea, een twijfelende moeder van een puberzoon. Ze wil hem beschermen voor wat komen gaat, maar ze wil ook dat hij een bewuste man wordt. Maar boven alles wil ze dat hij gelukkig wordt, gelukkiger wordt dan zij zich al jarenlang voelt.
Er is veel misgegaan in het leven van Dorothea, ze is niet in alles geslaagd bij het nastreven van haar idealen. Zoonlief vindt dat ze niet de hoop moet opgeven nog een keer de liefde te ontdekken, het is allemaal nog niet te laat. Zoonlief en moederlief zorgen meer voor elkaar dan ze eigenlijk doorhebben.
Om na het vertrek van haar laatste man de huur van haar ruime huis te kunnen bekostigen, nam Dorothea enkele huurders in huis , waardoor er een typische leefgemeenschap is ontstaan. Ze vraagt haar huurders haar te helpen bij de opvoeding van haar zoon, omdat ze het idee heeft dat ze hem niet goed meer bereiken kan. Zelf is het jongetje al tijden verliefd op zijn net iets oudere buurmeisje, dat echter alleen maar echt vriendjes wil zijn. Seks heeft ze met anderen, met Jamie wil ze alleen maar praten, ze zoekt geborgenheid bij hem.

Een Amerikaanse relatiefilm, het kan hopeloos fout gaan maar nee: deze film is fijn. Prima acteerwerk, lekker diepgravende rollen ook en een fijne eigentijdse sfeer. Aanrader!

Met: Annette Bening, Elle Fanning, Billy Crudup, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann

Geen opmerkingen: