zaterdag, juni 08, 2019

Elisa y Marcela - Isabel Coixet

Elisa y Marcela op IMDb (5,7)
Galicië, Spanje, eind 19e eeuw.
Het is haar eerste schooldag op de strenge nonnenschool en ze is nog verregend en te laat ook. Marcela voelt dus duidelijk opluchting als ze wordt opgevangen door het iets oudere meisje Elisa, die haar een handdoek geeft en haar daarmee een klein beetje warmte geeft. Elisa is een nichtje van een van de nonnen en voelt zich verantwoordelijk voor het nieuwe meisje, dat vanuit huis al helemaal niet gestimuleerd wordt om te gaan leren.
De twee ontwikkelen genegenheid voor elkaar die onvermijdelijk uitdraait op een verliefdheid. "Boeie' , denken wij met de kennis van nu , maar we kijken naar een waargebeurd verhaal van bijna een-en-een-kwart eeuw geleden. U voelt de complicaties.
Beiden schoppen het tot onderwijzeres en komen op ver van elkaar afgelegen locaties te werken. Dat verandert als Marcela solliciteert op een school in een dorpje op 10 km afstand van Elisa. De twee zien elkaar vaker e besluiten te gaan samenwonen. Dat gaat een tijdje goed maar er ontstaat argwaan in het dorp als een boerenknecht avances wil maken met Marcela en zij dat omzichtig afwijst. De man ontdekt haar geheim en de situatie wordt onleefbaar voor de twee. Er is nog maar 1 oplossing.
Elisa verdwijnt en Marcela kwijnt. Totdat enkele maanden later de frêle jongeman Mario op de proppen komt. Hij trekt bij haar in, ze trouwen in het stadje verderop en proberen hun leven op te bouwen. De bevolking is nog niet erg overtuigd: is die Mario wel wie hij zegt dat hij is?

De politieke gevoeligheid van deze film kan niet worden onderschat, we kunnen ons goed voorstellen hoe lastig de geliefden het moeten hebben gehad op het streng katholieke Iberisch schiereiland. Met een beetje goede wil zouden we ze "voorvechters" kunnen noemen. Zeker als je de aftiteling leest.

Met : Greta Fernandez, Natalia de Molina,

Geen opmerkingen: