dinsdag, mei 05, 2020

Gemmeker - Robert Schinkel

Gemmeker op IMDb (8,2)
Gister was het 4 mei, daar pas je uiteraard ook een beetje je filmkeuze op aan.
"Gemmeker" is een indrukwekkende shortfilm van de gedreven regisseur Robert Schinkel. Met geestdrift verbeeldt hij het verhaal van Albert Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork tijdens de 2e Wereldoorlog.
We betreden een verhoorruimte , 1948. Nederland is nog steeds bezig schoon schip te maken , de verse wonden moeten geheeld en de schuldigen moeten worden bestraft. Gemmeker is direct na de oorlog vastgezet en wordt in voorbereiding op zijn proces bezocht door een medewerker van justitie.
Deze Mauitz Frankenhuis is vast van plan doelmatig zijn vragenlijst af te werken, maar al spoedig zien we emotie opspelen in zijn aanvankelijk ambtelijke opstelling. Gemmeker blijft ontwijkende antwoorden geven, hij probeert zijn kamp wat idealistischer en gemoedelijker te schetsen dan hoe het er in werkelijkheid aan toe ging. Frankenhuis kan dat wel éven hebben, maar al snel wordt de vraagstelling verbetener en giftiger. Daar is een reden voor.

De film kent 2 belangrijke componenten: de eerste is het indringende psychologische spel tussen de ondervrager en de ondervraagde . De tweede is de vermenging van het verhoor met ingekleurde filmbeelden die de harde waarheid van de transporten van kamp Westerbork tonen. Beelden die gemaakt zijn in opdracht van.. Albert Gemmeker, die er wel een propaganda-oorlogje voor over had. De beelden werken in deze film op krachtige manier alleen maar tègen hem.

Met : Michael Epp , Jacob Derwig , Eelco Smits

Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...