dinsdag, mei 05, 2020

Romans - Ludwig & Paul Schammasian

Romans op IMDb (5,2)
Oef, dit was geen makkelijke. Maar wel echt eentje voor mij. Als gewezen katholiek jongetje ben ik aardig vatbaar voor films over wel en vooral wee rondom de kerkelijke instituten. Bij de RK kerk ligt daar natuurlijk altijd de schaduw overheen van het wijdverbreide seksueel misbruik , door het instituut systematisch gepleegd. "La Mala Educacion" , "Doubt" , "Magdalene Sisters" : ik kijk ze waar mogelijk allemaal.
Deze is vele malen rauwer dan de anderen die ik noem. Dat komt voornamelijk door hoofdpersoon Malcolm, "Malky" voor intimi. Deze stoere en sterke jongeman werkt als sloper, maar hij doet dat met net iets meer fanatisme dan zijn collega's. Dat komt door de aard van de werkzaamheden: het bedrijf waar hij werkt is gespecialiseerd in het slopen van oude kerkgebouwen. Met net iets meer vuur dan de anderen heft Malcolm de hamer om die hard op het altaar te laten neerkomen.


Dat is natuurlijk voor ons als kijker direct een indicatie , de rest volgt als snel. Malcolm heeft een relatie met de mooie en lieve Emma, maar "het is ingewikkeld". De seks is rauw en liefdeloos, het licht van de relatie knippert er op los. Dat ligt niet aan de benaderingen van Emma, dat ligt volledig aan de problematiek van Malcolm. Op zijn kamertje zien we de sterke man zichzelf pijnigen, tot aan het zichzelf seksueel misbruiken aan toe. Er is duidelijk iets gebeurd , waarom is hij plots zo ontregeld?
We ontdekken al gauw waarom: Malky's moeder is nog steeds fanatiek kerkganger en heeft regelmatig gesprekken met de nieuwe priester. En die man, dat blijkt een oude bekende van Malky.

De film is hard, de film is rauw. Maar toch ook liefdevol. Gaandeweg wordt de titel van de film voor ons verklaarbaard. Bijbelvers Romeinen 12:20 , zoek het maar eens op.

Met : Orlando Bloom , Janet Montgomery , Anne ReidGeen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...