vrijdag, mei 15, 2020

Sophie and the rising sun - Maggie Greenwald

Sophie and the rising sun op IMDb (6,5)
Meevallertje, deze. Ze zitten ertussen, de films die hier nooit in de bioscoop zijn verschenen maar die toch maar mooi een Sundance-labeltje hebben. Sundance is het indie-filmfestival in de VS waar heel veel onafhankelijk materiaal in beeld komt. Te weinig commercieel, te klein om internationaal door te breken maar dat wil niet zeggen dat je er geen kijkplezier aan kunt beleven.

1941, Sally Creek, South Caroline. De Tweede Wereldoorlog woedt in Europa maar hier vecht men nog steeds tegen de naweeën van WO1.
Sophie is een teruggetrokken vrouw, richting middelbare leeftijd die ooit wel scharrel heeft gehad aan een kansrijke man, die helaas in de Eerste Wereldoorlog om kwam. Nooit meer kreeg Sophie haar liefdesleven aan de praat. Ze beperkt zich tot het vangen van krabben en vissen voor levensonderhoud en stort zich verder op het schilderen van landschappen en tuinen , wat ook een klein beetje geld binnenbrengt. Vaak is ze te vinden in de tuin van Anne Morrison, een welstandige dame die tevens tuincolumns schrijft in de lokale gazet.
Het leven in Sally Creek staat even stil als de bus stopt en er op het bankje een Aziatische vreemdeling wordt achtergelaten. Zwaargewond, buiten westen. De afkeer van vreemdelingen in de regio komt direct aan de oppervlakte, maar niet bij Anne Morrisson. Zij geeft de man onderdak in haar tuinhuisje en laat hem verzorgen door haar huishoudster. Wanneer Sophie weer eens voor haar tekeningen langskomt, ontmoet zij Ohta, zoals de vreemdeling heet.
De twee delen een sympathie voor tuinen en natuur. En voor schilderen , dat vooral. Niet gek dat er langzaam een band groeit tussen deze twee uitersten van de samenleving. Het lijkt allemaal goed te gaan , totdat er plotseling berichten binnenkomen over "oorlog met de Japanners". Pearl Harbor is aangevallen en Amerika slaat in de agressie-modus.

Met : Julianne Nicholson, Takashi Yamaguchi , Margo Martindale, Diane Ladd , Lorraine Toussaint

Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...