zondag, mei 03, 2020

A Private War - Matthew Heineman

A Private War op IMDb (6,7)
Wellicht ben ik een uitzondering , maar ik kan me uit mijn prille jeugd nog reportages herinneren van de oorlog in Vietnam en van Mosje Dayan oorlogsgeneraal in en om Israël.. Voor latere generaties geldt dat vast voor beelden van de Golf-oorlogen, de Balkan-oorlog en de nu nog steeds voortdurende strijd in Syrië. Die beelden komen tot ons door dappere journalisten , die hun eigen leven riskeren om verslag te kunnen doen van de gruwelijkheden die de veldheren ons doorgaans niet willen laten zien.
Marie Colvin was er zo een, en ze was een hele goede. Deze Britse verslaggeefster stond ruim 2 decennia volop in de vuurlinie, van Golf-oorlog tot aan Syrie.
Wij krijgen in deze biopic een interpretatie van hoe dat geweest moet zijn. Natuurlijk , ze was geen makkelijk mens, ze liet zich niet sturen en trok haar eigen plan. Haar partner, haar vrienden, maar ook haar eindredacteur liepen stuk voor stuk tegen deze problematiek aan. Onverschrokken trekt ze haar plan. Ze gaat niet naar Noord-Afrika volgens de wens van de baas, niet als er in Sri Lanka een belangrijker verhaal te vertellen is over de strijd van de Tamil Tijgers. Daar loopt ze , op pad met een rebellencompagnie, een zware verwonding op. Ze overleeft wel, maar verliest een oog en moet voortaan door het leven als , daar is ie weer, Mosje Dayan. Het ooglapje wordt haar handelsmerk.
Herstellende van die verwondingen komen de demonen: ze slaapt niet meer, heeft nachtmerries met verschrikkelijke beelden en uit verzachting stort ze zich vol op de alcohol. Het gaat niet langer, ze moet hulp zoeken.
Eenmaal in het verpleeghuis , eenmaal gekalmeerd begint het al spoedig weer te jeuken: ze trekt naar Noord-Afrika om de Arabische Lente te verslaan. Alleen zij weet dichtbij Khadaffi te komen wanneer die vol in de slag is met opstanden in zijn land. Wanneer het conflict in Syrië ontbrandt, trekt ze opnieuw naar het front. Ze gaat er zelf aan kapot, maar de wereld moet weten wat er gebeurt.

Uit de film komt geen sympathiek beeld naar voren van de vermaarde correspondent, een tikje eendimensionaal zelfs. Maar de materie is wel uitermate boeiend, omdat - net als in de film "The Post" - hier de beroemde quote wordt aangehaald :  "Today's newspaper is the rough draftt of history.".

Met : Rosamund Pike, Tom Hollander, Jamie Dornan, Greg Wise ,Stanley Tucci

Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...